Aktualno Poslovna scena Preporučeno

Prihodi HEP-a u prvoj polovici godine gotovo 275 milijuna kuna manji nego lani

HEP grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila konsolidiranu neto dobit od 1,17 milijardi kuna, što je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje 182,3 milijuna kuna manje, podaci su iz konsolidiranog polugodišnjeg financijskog izvješća HEP-a.

Poslovni prihodi HEP grupe (Hrvatska elektroprivreda d.d. zajedno s ovisnim društvima) u prvih šest mjeseci iznosili su 7,57 milijardi kuna, što je 3,5 posto ili za 274,8 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani.

>>>HEP će ‘dopuniti’ državni proračun s 218,4 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti

Uprava HEP-a navodi kako su prihodi od prodaje električne energije povećani za 123,6 milijuna kuna, zbog rasta potrošnje i povećanja HEP-ovog udjela u prodaji kupcima poduzetništva te rasta prosječne prodajne cijene za kupce poduzetništva HEP Opskrbe. Prihodi od prodaje plina veći su 286,2 milijuna kuna zbog prihoda od prodaje plina Petrokemiji i trgovanja na burzama, dok su prihodi od prodaje toplinske energije manji su za 13,2 milijuna kuna, zbog manje potrošnje u zimskim mjesecima.

No, svi ostali poslovni prihodi smanjeni su 671,4 milijuna kuna i u prvom su polugodištu ove godine iznosili 276,2 milijuna kuna, što iz HEP-a objašnjavaju činjenicom da je u isto vrijeme lani ostvaren prihod od ukidanja umanjenja imovine u iznosu od 508,2 milijuna kuna.

Poslovni rashodi HEP grupe u prvih su šest mjeseci iznosili su 6,19 milijardi kuna, što je za 195,4 milijuna kuna ili 3,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Povoljne hidrološke okolnosti

Uslijed povoljnih hidroloških uvjeta te nižih cijena ugljena, troškovi proizvodnje električne i toplinske energije manji su 347,2 milijuna kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a zbog manje nabave električne energije na tržištu i ti su troškovi manji za 29,1 milijuna kuna.

No, povećani su ostali troškovi poslovanja zbog većeg ispravka vrijednosti potraživanja od kupaca, većih troškova amortizacije, povećanih naknada za korištenje voda i koncesije na vodama i vodnom dobru uslijed veće proizvodnje hidroelektrana, troškova održavanja i emisijskih jedinica ugljičnog dioksida (CO2), dok su smanjeni troškovi naplativih usluga i materijala te troškovi osoblja uslijed smanjenja broja zaposlenih.

>>>HEP-u 176,81 milijun kuna bespovratnih sredstava iz EU-a

Po podacima HEP-a, ukupna potrošnja električne energije kupaca u Hrvatskoj u prvih je šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećana za 2,4 posto, na 8.072 gigavatsati (GWh). Kućanstva su ostvarila neznatno manju potrošnju (0,7 posto) dok je potrošnja poduzetništva povećana za 4,5 posto.

U HEP-u ističu kako su prvo polugodište obilježile povoljne hidrološke okolnosti, što je omogućilo značajnu proizvodnju električne energije u hidroelektranama i udio od 44 posto u strukturi izvora električne energije.

Uslijed povoljne “hidrologije”, smanjena je nabava električne energije na tržištu za 551 GWh (15,2 posto) i proizvodnja u termoelektranama za 689 GWh (33,8 posto), što je utjecalo na pad troškova poslovanja.

Po podacima HEP-a, u prvih je šest mjeseci ove godine u termoelektranama proizvedeno 1.349 GWh električne energije, dok je isporuka iz nuklearne elektrane Krško iznosila 1.235 GWh, što predstavlja 12,3 posto raspoložive električne energije HEP grupe.

>>>500 najboljih: Ina najuspješnija kompanija u Hrvatskoj prema rezultatima poslovanja

Investicije od 597,1 milijuna kuna

Investicije HEP grupe u prvom su polugodištu iznosile 597,1 milijuna kuna, a odnose se na zamjene, rekonstrukcije, revitalizacije postojećih energetskih objekata, izgradnju i pripremu izgradnje novih energetskih objekata te priključenje potrošača.

Po podacima iz polugodišnjeg financijskog izvješća za Hrvatsku elektroprivredu d.d., u prvih šest mjeseci ostvarena je neto dobit od 723,2 milijuna kuna, što je za 50,8 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani. Smanjenje iz kompanije objašnjavaju manjom dobiti iz financijskih aktivnosti.

Poslovni prihodi HEP-a u prvom polugodištu iznosili su 4,36 milijardi kuna, što je porast 12,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su poslovni rashodi porasli za 7,3 posto, na 3,97 milijardi kuna.


Pratite nas na društvenim mrežama linkedininstagram

 


 


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Komentari