Poslovna scena
StoryEditor

Prihodi Klemmove tvrtke lani porasli na 92 milijuna kuna

17. Travanj 2014.

Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm Security, danas je pušten da se brani sa slobode. Prije toga odgovarao je na pitanja USKOK-a uz prisustvo odvjetnika Branka Šerića kako je stekao 3,2 milijuna kuna, koliko iznosi vrijednost navodnih fiktivnih računa koja su Klemmu slale neke tvrtke.

No činjenica jeste da je tvrtka Klemm Security imala veliki rast upravo u vrijeme krize. Tako je prošlu godinu tvrtka završila s 91,8 milijuna kuna prihoda, dok je bruto dobit (tj. dobit prije oporezivanja) iznosila 15,1 milijun kuna. Usporedimo li to s 2008. kada je tvrtkin prihod bio 22,5 milijuna kuna vidimo da je prihod tvrtke rastao za četiri puta, dok bi dobit (nakon oporezivanja iz 2013.) trebala rasti u tih šest godina za tri puta. Otprilike toliko je rastao i broj zaposlenih kojih je danas preko 900.

Ova tvrtka važi kao odlično organizirana u kojoj radi i nekoliko bivših visokorangiranih policajaca, a jedan ključnih razloga uspjeha ove t5vrtke je što previše ne filozofiraju. Dok druge zaštitarske tvrtke, pogotovo veće, najprije istraže poslove potencijalnog klijenta, Klemm Security bez problema prihvaća sve poslove. Ovu je tvrtku angažirao Michael Ljubas prilikom preuzimanja Elektroprometa, kao i također kontroverzni Josip Galinec koji je imao spor sa tvrtkom Fio&D koja je bila u posjedu Industrogradnjinih nekretnina u Dugoj uvali.

Klemm Security danas je jedna od najjačih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj među koje spadaju Sokol Marić, AKD Zaštita i Securitas. No osim slučaja navodnog pranja novca, ova je tvrtka još nekoliko puta bila predmet istrage državnih organa, posljednji put vezano za transfer hrvatskoga košarkaša Darija Šarića iz KK Zagreb u Cibonu u studenome 2012.

23. travanj 2024 09:17