26. lipanj 2015.

Prihodi poduprli dobit H&M-a koji otvara 900 trgovina kozmetike

Švedski maloprodajni div Hennes and Mauritz (H&M) izvijestio je da mu je neto dobit u drugom fiskalnom tromjesečju uvećana 11 posto zahvaljujući 21-postotnom skoku prihoda, upozorivši ujedno na očekivan nepovoljan utjecaj jačeg dolara u drugoj polovini godine.

U razdoblju od ožujka do svibnja H&M je zabilježio neto dobit od 6,45 milijardi švedskih kruna (700 milijuna eura), pokazuje poslovno izvješće objavljeno u četvrtak. Prihodi su u istom razdoblju iznosili 45,87 milijardi kruna. Iskazani u lokalnim valutama uvećani su 10 posto.

- Prihodi su ponovo snažno porasli – posebno ako uzmemo u obzir izazovnije prilike s kojima smo se suočili, poput snažnih usporedivih prošlogodišnjih rezultata, neuobičajeno hladnog proljeća na mnogim našim važnim europskim tržištima i negativnim kalendarskim faktorima, kazao je izvršni direktor Karl-Johan Persson.

Nastavak uzleta nagovješćuje i 14-postotni rast prihoda iskazano u lokalnim valutama u razdoblju od 1. do 23. lipnja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iz švedske kompanije napominju da su zbog jačeg dolara zabilježili veće troškove u drugom tromjesečju, dodajući da će jačanje američke valute još snažnije utjecati na njihove rezultate u drugoj polovini godine.

Jači je dolar u drugom fiskalnom tromjesečju spustio bruto maržu H&M-a na 59,4 posto, sa 60,8 posto koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine. Kao dodatne razloge za više troškove navode i "ekspanziju i dugoročna ulaganja u segmentima informatičke tehnologije i Interneta, te proširivanje asortimana".

Na kraju svibnja H&M je brojio ukupno 3.639 trgovina, uključujući i brendove COS, & Other Stories, Weekday, Monki i Cheap Monday. Očekuju da će do kraja godine otvoriti trgovine i u Indiji i u Južnoafričkoj Republici. Od srpnja namjeravaju otvoriti i 900 trgovina kozmetike.