Poslovna scena
StoryEditor

Prihvaćen plan financijskog restrukturiranja Našicecementa

11. Studeni 2013.

Vjerovnici Našicecementa prihvatili su na današnjem ročištu u sklopu predstečajne nagodbe izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja te tvrtke u sastavu Nexe grupe.

Za prihvaćanje plana izjasnili su se vjerovnici na koje se odnosi 77,7 posto od ukupno 2,43 milijarde kuna potraživanja, a protiv su bili vjerovnici s ukupno 22,3 posto potraživanja.

Plan su većinski podržale sve tri grupe vjerovnika - tijela javne uprave i poduzeća u većinskom državnom vlasništvu s 99,3 posto od 122,2 milijuna kuna potraživanja, financijske institucije s 52,4 posto od 1,09 milijardi kuna i ostali vjerovnici sa 98,2 posto od 1,2 milijarde kuna.

Plan restrukturiranja uglavnom se sastoji u otpisu dijela glavnice dugova i kamata te reprogramu obveza.

Predstavnici Našicecementa sada moraju u roku od tri dana od izvršnosti rješenja o prihvaćanju plana, podnijeti prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe nadležnom trgovačkom sudu.

Predsjednik Uprave Našicecementa Oto Ostović izjavio je kako mu je drago što su vjerovnici prepoznali plan te što su ga većinski podržale sve tri vjerovničke grupe.

Dodao je da ove godine cementara uspješno posluje te da su rezultati vrlo dobri, a da je pad prodaje na domaćem tržištu nadomješten povećanjem izvoza.

Upitan može li tvrtka poput Našicecementa računati na trajni oporavak bez buđenja domaćeg građevinarstva, rekao je da se Našicecement prilagodilo nastalim uvjetima smanjenjem kapaciteta i količina te povećanjem izvoza i prilagodbom troškova.

25. travanj 2024 10:38