Poslovna scena
StoryEditor

Prihvaćena ponuda Uljanika za kupnju 3. maja

06. Lipanj 2013.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu pulskog Uljanika za kupnju dionica Brodograđevne industrije 3. maj iz Rijeke pod posebnim uvjetima.

Uljanik za jednu kunu kupuje 1.051.540 dionica 3. maja koje čine 83,36 posto temeljnog kapitala.

Nakon kupnje slijedi restrukturiranje 3. maja u koje Vlada ulaže 847 milijuna kuna, a Uljanik 842 milijuna kuna, uz korporativno jamstvo od 75 milijuna kuna.

Vlada je danas prihvatila i informaciju o dosad poduzetim aktivnostima na privatizaciji 3. maja te je dala suglasnost izmjenama plana restrukturiranja. Sljedećih tjedana očekuje se dozvola Europske komisije i potpisivanje ugovora.

Premijer Zoran Milanović rekao je da je gotov lakši dio posla, a slijedi teži dio odnosno proizvodnja brodova i rad na konkurentnosti.

Kako 3. maj, za razliku od Brodosplita i Brodotrogira, kupuje drugo brodogradilište, Europska komisija željela je spriječiti prelijevanja državnih sredstava iz 3. maja u Uljanik. Stoga je, kako je rekao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, s Europskom komisijom dogovoreno da će restrukturiranje 3. maja nadgledati neovisni stručnjaci, čiji će angažman platiti Vlada.

18. travanj 2024 17:51