Poslovna scena
StoryEditor

Prije dvije godine pokrenula modni brend, danas zapošljava i otvara trgovine

30. Ožujak 2016.

Martina Tutić je 2013. krenula u nepoznato razvivši svoj brend. Danas ima šest zaposlenih, prodavaonice u Zagrebu, Zadru, Malom Lošinju, uskoro i u Dubrovniku. Otvorit će ih još, a u travnju pokreće web-trgovinu

Djevojke, žene i dame nepogrešivo su otkrile LuLu Couture, hrvatski modni brend koji se vrlo brzo vinuo u zvijezde na društvenim mrežama. Dokazuje to više od 22.000 obožavateljica na Facebooku i 15.000 na Instagramu koje više ne mogu bez prozračnih romantičnih haljina, suknji, košulja i tunika ili možda bez neodoljivih volana, zaštitnog znaka LuLu Couturea. Poduzetnica Martina Tutić 2013. krenula je u nepoznato razvivši svoj brend, a danas ima šest zaposlenih, prodavaonice u Zagrebu, Zadru, Malom Lošinju, uskoro i u Dubrovniku. Otvorit će ih još, u planu je trgovina u središtu Zagreba, a u travnju pokreće internetsku stranicu s web-trgovinom koja će, nada se Martina, još više i bolje predstaviti Lulu Couture Hrvatskoj i svijetu. U susjednim zemljama također imaju mnogo klijentica, a ta vrata širom su im otvorile društvene mreže.

– Ne mogu reći da smo to očekivali, jednostavno se dogodilo. Kao razlog prije svega bih navela našu odjeću koju žene vole i u njoj se osjećaju dobro. LuLu Couture zapravo je pravi predstavnik mode u doba interneta. Koliko god nam je to pomoglo u širenju posla, razvoju brenda, osvajanju tržišta i kupaca, toliko katkad i odmaže. Sve se zbiva veoma brzo, online smo 24/7 i teško je ići u korak sa svime. Da, teško je reći da sam očekivala uspjeh, još i ne mislim da sam uspjela. Imam još toliko planova i želja u ovom poslu da mi je uspjeh vrlo relativan pojam. Radim po osjećaju, vodim računa o brojkama, slušam savjete i želje klijentica, što se do sada pokazalo dobitnom kombinacijom – objašnjava Martina.

Ženstveni minimalizam

Brend LuLu nazvala je prema početnim slovima imena svoje djece, Luke i Lucije, a Couture joj je oduvijek djelovalo šarmantno, modno i nekako je savršeno pristajalo uz LuLu. Slaže se da je za naše prilike riječ o brzom uspjehu, no taj je rast i izazov. Bez supruga s radnim iskustvom u velikim kompanijama ne bi bio izvediv posao s brojkama, planiranje, cjenovno pozicioniranje, ugovaranje proizvodnje, isporuke na vrijeme i u roku ili ugovaranje kupaca. Za Martinu je stoga bila važno što se mogla posvetiti dizajniranju i marketingu koji u tome poslu idu ruku pod ruku. Za proizvodnju je pak prekretnica bila otvorenje ‘showrooma‘ u zagrebačkoj Ilici. Dio je preuređen za šivanje manjih serija i dizajnerskih modela, a za velike serije iznad 100 komada koriste se dodatnim uslugama šivanja.  Martina ističe da njihov zaštitni znak – volani na haljinama i tunikama, pristaju svim ženama i svakoj građi tijela te daju notu lepršavosti i mladosti. Odišu romantikom, a u novoj kolekciji ukomponirani su više minimalistički, što su uobličili u složenicu ‘ženstveni minimalizam‘.

– Da bi to bilo tako, odjeća mora biti vrlo elegantna i prije svega vrhunskog kroja. Tako će se istaknuti ono najbolje na ženi koja će se, noseći je, osjećati udobno i nesputano. Važna nam je sloboda pokreta jer znamo koliko uloga suvremena žena promijeni u jednom danu. Od majke koja trči i vodi djecu u vrtić i školu do poslovne žene koja juri po sastancima i kojoj dan nerijetko završava nekim događanjem ili druženjem. Nažalost, danas smo preplavljeni masovnim industrijskim dizajnom, odnosno s nekoliko vodećih brendova visoke ulične mode. U takvoj situaciji na tržištu teško se odmaknuti i biti poseban, a odjeća LuLu Couture nudi upravo to – tvrdi Martina.

Lan i traper za udobnost

U liniji su uvijek prisutni bestseleri u različitim materijalima, ovisno o sezoni, haljine Ella, Lisa i Dora, kao vječni svakodnevni komadi koji u nekoliko boja upotpunjuju ormar svake modno osviještene djevojke i žene. Sezonske kolekcije unikatnih komada za različite prilike neizbježne su, pa za proljeće i ljeto ove godine LuLu nudi košulje – haljine idealne za nošenje s trapericama ili finim pamučnim hlačama te haljine od svile za svečane prilike. No neustrašivim ljubiteljicama mode uz omiljene tenisice i kožnu jaknu mogu poslužiti i kao idealna kombinacija za piće u gradu ili ‘dejt‘. Nova kolekcija, naglašava Martina, odiše udobnošću i pokretom u svim životnim situacijama. Upotrijebljeni su stoga laneni i traper materijali, podatni i mekani da ih se ne osjeti na koži, i to upareni s tunikama, košuljama ili haljinama. Boje kolekcije su sezonske, sada prisutne u prirodi, poput plave boje proljetnog neba i ružičastog cvata badema. Mnogo je neutralnih boja, bež, smeđe i boje cigle, no neizostavne su klasična siva i crna. Naslućivali su i da će njihovi čipkani komadi golih ramena biti bestselleri za slobodno vrijeme, a traper i bijele košulje tunike poželjni multipraktični komadi od jutra do mraka.

Martinina modna priča počela je još dok je bila djevojčica u rodnim Bibinjama kada ju je fasciniralo sve vezano uz odjeću i odijevanje, modu, šarene kombinacije, nakit. Svojoj se strasti odlučila posvetiti nakon završetka fakulteta i rođenja djece.

– Nekako sam osjetila da je sad došlo vrijeme da se posvetim sebi i svojim snovima. Tako sam prije tri godine počela dizajnirati nakit. U to vrijeme još nije bilo mnogo proizvođača nakita u Hrvatskoj, pa se nas nekoliko istaknulo. Vrlo sam brzo stekla stalne klijentice, od kojih većinu okupljam i danas u svom ‘showroomu‘. Ono što je doista napravilo bum tek je slijedilo. Moja ljubav prema modnim ilustracijama zaživjela je 2014. na majicama i ženskim haljinama koje su se prodavale toliko da smo ih teško stizali proizvesti. U suradnji s mladom akademskom slikaricom kreirala sam nekoliko lijepih ilustracija koje su aplikacijom na žensku odjeću pričale modnu priču i moje su klijentice to obožavale. To je bila prekretnica nakon koje više nije bilo povratka – prisjeća se Martina.

A ovoga proljeća...

Vrlo brzo slijedio je ‘showroom‘ u Ilici, ujedno prvo prodajno mjesto, te nekoliko vrlo ozbiljnih kolekcija, uključujući i ovu posljednju, proljetno-ljetnu. Tu kolekciju doživljava kao velik korak naprijed, najozbiljnijom do sada.

– Razmišljajući o modnim trendovima i tendencijama, uvijek mi je žao što ne živimo u doba naših baka, pa i majki koje su u ormaru imale nekoliko brižno odabranih komada. Naša generacija zatrpana je golemom količinom odjeće, jeftinih i dostupnih neprirodnih materijala koji se prodaju na tone, a ne nude zapravo ništa. S druge strane, moda za poslovne žene zna biti vrlo skupa i mnogima nedostupna. Sve su to činjenice koje su me dugo frustrirale, stoga sam odlučila ponuditi nešto drugo. Našu filozofiju dizajna možda najbolje opisuje to što naše klijentice neke komade znaju jednako dobro nositi u visokom stupnju trudnoće kao i u najmršavijoj fazi, a neke haljine različito kombinirane stoje jednako dobro na poslovnom sastanku i na vjenčanju – objašnjava Martina.

A što će se najviše nositi ovoga proljeća i ljeta? ‘Pa, naravno, volani!‘, odgovara Martina i navodi da će se i ove godine nastaviti stil ležernih i opuštenih krojeva koji dominiraju već nekoliko godina. Uz volane, u trendu će biti gola ramena te lepršave tunike i haljine u svim bojama. 

23. travanj 2024 13:32