Poslovna scena
StoryEditor

Prijenosom PDV-a na kupca olakšano poslovanje dijelu građevinara

26. Srpanj 2013.

Za neke se isporuke od 1. srpnja porezna obveza prenosi na kupca iako kupac ima sjedište u Hrvatskoj.

Zakonom o porezu na dodanu vrijednost koji je na snazi od 1. srpnja 2013. nisu samo izmijenjena pravila oporezivanja isporuka dobara i usluga između hrvatskih poduzetnika i poduzetnika iz država članica Europske unije, već su uvedene novosti i za neke porezne obveznike koji isključivo posluju na domaćem tržištu. Riječ je o potpuno novom institutu prijenosa porezne obveze na kupca određenih dobara i usluga uređenom čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u.Temeljno je pravilo u tuzemnom prometu da isporučitelj (prodavatelj) koji domaćem kupcu (stjecatelju) isporučuje dobra i usluge oporezive PDV-om na izlaznom računu zaračunava porez. No od 1. srpnja 2013. za isporuke određenih dobara i usluga ne primjenjuje se to opće pravilo, već isporučitelj prenosi poreznu obvezu na svoga kupca ako je kupac obveznik PDV-a. Prijenos porezne obveze propisan je kao obvezan za građevinske usluge koje obuhvaćaju gradnju, rekonstrukciju, održavanje i uklanjanje građevina te čišćenje, zatim za isporuku rabljenog materijala, industrijskog, neindustrijskog i reciklažnog otpada, stakleničkih plinova te u određenim slučajevima i isporuku nekretnina (npr. kod prodaje nekretnina u ovršnom postupku). Detaljniji popis dobara i usluga za koje je propisana obveza prijenosa porezne obveze na poreznog obveznika stjecatelja uređen je čl. 152. Pravilnika o PDV-u.

Obveze tuzemnoga kupca Ako je tuzemni kupac navedenih dobara i usluga obveznik PDV-a, prodavatelj mu ispostavlja račun bez zaračunavanja poreza, uz navođenje članka Zakona o PDV-u koji to određuje. Na taj se način porezna obveza prenosi na kupca. Kupac ima obvezu obračunati PDV na osnovicu koju čini naknada za primljenu isporuku, a tako obračunani PDV može u istom obračunskom razdoblju iskoristiti kao svoj pretporez. Obračunani PDV ne mora platiti da bi ga odbio kao pretporez, riječ je samo o obračunskim kategorijama. Naravno, ako kupac (stjecatelj) osim oporezivih obavlja i oslobođene promete, tada nema pravo ukupno obračunani PDV iskoristiti kao svoj pretporez, pa će dio PDV-a za koji mu je zabranjen odbitak pretporeza u obračunskom razdoblju u kojem mu je dospjela obveza uplatiti u državni proračun.

Financijski učinci Tim se modelom obračuna PDV-a uvelike olakšava financijski položaj poreznih obveznika koji obavljaju projektantske usluge, pripremne radove na gradilištu, rušenje objekata ili njihovih dijelova, gradnju objekata, instalacijske radove, završne građevinske radove, održavanje i popravak objekata, usluge nadzora, iznajmljivanje strojeva i opreme za gradnju ili rušenje, čak i ustupanje osoblja koje obavlja građevinske usluge te isporuke otpada i reciklažnog materijala. Poduzetnici koji nabrojana dobra i usluge isporučuju drugim poreznim obveznicima u Hrvatskoj samo zaračunavaju ugovorenu cijenu, a kupac se brine o obračunu PDV-a. Ako isporuku obavljaju pravnoj ili fizičkoj osobi koja nije obveznik PDV-a, tada na izlaznom računu moraju zaračunati PDV i platiti ga državi. Slikovito rečeno, parketar ili instalater centralnoga grijanja koji radi za glavnog izvođača ili izravno za investitora koji je obveznik PDV-a na svojim računima za isporuke obavljene nakon 1. srpnja 2013. ne zaračunava PDV. Ako te iste radove obavlja ustanovi obrazovanja koja nije porezni obveznik ili građaninu, njima mora zaračunati porez prema stopi od 25 posto.

Posebne evidencije Prijenosom porezne obveze pod jednakim uvjetima koriste se obveznici koji PDV obračunavaju prema zaračunatim naknadama i fizičke osobe obveznici PDV-a koji u prijelaznom razdoblju do 31. prosinca 2014. godine obračunavaju PDV prema naplaćenim naknadama. Obrtnik na kojega je prenesena porezna obveza za isporuke koje su njemu obavljene sâm obračunava PDV i također ga u istom obračunskom razdoblju iskazuje kao pretporez, iako inače svoje porezne obveze podmiruje prema načelu naplaćenih odnosno plaćenih računa. I za njega je obveza i pretporez samo obračunska kategorija, bez novčanog toka.

Isporučitelj i stjecatelj dobara i usluga za koje je prema čl. 75. st. 3. Zakona propisan prijenos porezne obveze dužni su o izdanim odnosno primljenim računima voditi posebne evidencije. U obrascu PDV-a koji se dostavlja Poreznoj upravi za te su isporuke predviđene zasebne rubrike, tako da porezno tijelo može i izravno i u povezanom poreznom nadzoru detaljno kontrolirati obavljene isporuke i ispunjavanje poreznih obveza.Opisane novosti u načinu obračunavanja i plaćanja PDV naročito će utjecati na sadržaj budućih ugovora o gradnji i održavanju građevinskih objekata koje sklapaju međusobno porezni obveznici, a dijelom i na sadržaj ponudbene dokumentacije u postupcima javne nabave.  

piše: dr. sc. Marija Zubersavjetnica-urednica, Računovodstvo i financije

19. travanj 2024 05:49