Poslovna scena
StoryEditor

Pripremamo hrvatski konzorcij za investicije poput Plomina i Omble

27. Ožujak 2013.

Filip Filipec (63) u Tehnici je počeo raditi kao stipendist, početkom devedesetih vratio se iz Frankfurta i preuzeo upravljanje socijalističkim poduzećem u štrajku, a vizija mu je bila stvoriti europsku građevinsku tvrtku koja će biti u rukama onih koji su je stvarali.

Tehnika danas jest u vlasništvu malih dioničara, a predsjednik Uprave Filipec kao najveći ima 3,8 posto dionica.

Aktualna kriza pogodila je i Tehniku, iako manje nego većinu drugih građevinara. Prihod je s 1,5 milijardi u 2008. pao na 828 milijuna u 2012., neto dobit s 30,8 na tek 1,6 milijuna kuna, a broj ljudi smanjen je za više od trećine. Filipec vrlo rijetko istupa u medijima, a za Lider govori o stanju u graditeljstvu i općenito gospodarstvu.Komentirao je i nove poslove koje je Tehnika dobila te može li se govoriti o izlasku iz krize.

- Na žalost, oporavka nema. Dogodilo se da smo cijelu prošlu godinu ugovorili oko 500 milijuna kuna poslova, a u prva tri mjeseca ove godine 200 milijuna, pa se čini da nam je krenulo. Ti su poslovi rezultat dugih priprema, a stvarno stanje na tržištu je takvo da se ne zna tko bi sada mogao nešto investirati. Država je objavila da će rebalansom biti srezane upravo investicije, a i tek rast BDP-a veći od tri do četiri posto može stvoriti potencijal za državne investicije. Drugi problem je što su kamate u Hrvatskoj previsoke, a treći je drastičan pad stranih ulaganja. Sada svi čekamo promjenu koja bi trebala nastupiti 1. srpnja kada uđemo u EU i postanemo poželjnija destinacija za ulaganja - komentirao je Filipec te dodao kako bi se pozitivne posljedice mogle vidjeti tek 2014. ili 2015. Komentirao je i stanje u niskogradnji te koliko je neprodanih Tehnikinih stanova na tržištu.

- Prihodi su drastično pali. Cijene stanova u zadnjih nekoliko godina pale su oko 30 posto, ovisno o lokaciji, a najveći pad imali su ekskluzivni stanovi. I mi smo, premda smo imali kvalitetan proizvod u centru Zagreba, morali sniziti cijenu 25 do 30 posto. Nemamo mnogo neprodanih stanova, svega 35. Tehnika je atipična jer nemamo nijedan stan pod hipotekom i sve smo financirali iz vlastitoga ‘cash flowa‘, iako sad imamo problem s padom profita - rekao je čelni čovjek Tehnike. U intervjuu je prokomentirao i uvođenje poreza na nekretnine te najavio buduće poslove Tehnike te planira li se nakon isteka mandata 2015. povući s mjesta predsjednika Uprave.

04. svibanj 2024 06:59