Poslovna scena
StoryEditor

Privatni detektivi traže dokumente bivše Uprave Odašiljača i veza

20. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Detektivska agencija PIA ‘češlja’ poslovanje državne kompanije nakon povratka bivšeg zaposlenika Mladena Malića, koji vraća otpremninu i postaje predsjednik Uprave.

Ne, to nisu elementi priče novoga filmskog kinohita nego stvarnost hrvatske tvrtke u državnom vlasništvu - Odašiljača i veza (OiV). U novom broju Lidera donosimo priču o poslovanju te kompanije unutar koje se neslužbeno priča da, kao i u naravi napetog trilera, u trenutku kad je Malić zasjeo na mjesto predsjednika Uprave umjesto Denisa Nikole Kulišića zatekao je prazne ormare. U njima je trebala biti sva dokumentacija potrebna za potpun uvid u dotadašnje poslovanje tvrtke. Malić odbija komentirati razloge unajmljivanja privatne detektivske agencije, već umjesto toga navodi činjenično stanje.- Zatekao sam velika potraživanja i nenaplaćene račune, koji samo za HRT iznose oko 59 milijuna kuna. Naime, ne plaća nam emitiranje svojih radijskih i tv-programa od 20. studenog prošle godine - kaže Malić. Dodaje da kratkoročna zaduženja iznose oko visokih 20 milijuna kuna, a potraživanja od 63,5 milijuna kuna na kraju 2011. već na kraju prvoga kvartala 2012. narasla su na ogromnih 92,6 milijuna kuna.

Kao šlag na kraju, za dvije godine OiV-u na naplatu dospijeva sto milijuna kuna izdanih obveznica uz kamatu od 7,25 posto. Od tih je sredstava 8,5 milijuna kuna potrošeno na projekt širokopojasnog pristupa internetu putem WiMAX tehnologije, od kojeg se u međuvremenu odustalo. Šteta će biti amortizirana prenamjenom opreme za druge projekte. Kakva je situacija u toj kompaniji te koje su procjene Malića za poslovne rezultate u ovoj godini otkrijte u novom broju Lidera. Naime, pred novom upravom izazov je sređivanja financija, ali i nužno proširenje djelatnosti na nove projekte kojima bi se moglo stati na žulj većim privatnim igračima.

25. travanj 2024 03:40