Poslovna scena
StoryEditor

FOTO: Problemi s hrvatskom birokracijom koče brojne investicije

21. Ožujak 2012.

Iskustva britanskih investitora nisu blistava, neki od njih i više od pet godina čekaju na razne dozvole, no to ih nije otjeralo.

Štoviše, za novu vladu imaju samo riječi hvale, pa bi neka od predloženih investicija s Vladina menija mogla naći kapital u obliku britanskog ulaganja. Tako se barem mogu protumačiti poruke s drugog dijela Britansko-hrvatskog poslovnog foruma na kojemu su britanski investitori, koji već ulažu u Hrvatsku (ili to barem pokušavaju) iznijeli svoja iskustva, najčešće s našom, očito nadaleko legendarnom, birokracijom.

Matjaz Princic iz Emac Capitala, investicijskog fonda zaduženog za rastuća tržišta, kaže kako su u zadnjih pet-šest godina u razne projekte u Hrvatskoj uložili 100 milijuna eura, no unatoč dobroj suradnji s lokalnom vlašću nisu uspjeli privući pozornost Vlade. - Naši su ciljevi usredotočeni na greenfield projekte, visoko luksuzne turističke kapacitete koji potpuno udovoljavaju ekološkim, estetskim i arhitektonskim zahtjevima zemlje. Početak ulaganja bio je u travnju 2006. godine na dvije lokacije, u Vodnjanu i kod Dubrovnika Duba Stonska, no dosad nismo ishodili nijednu dozvolu. Rječ je o izgradnji hotela u kombinaciji s vilama i apartmanima, niske izgrađenosti zemljišta. Svjesni smo da se u Dubi Stonskoj radi o ekološki osjetljivoj lokaciji, no mi smo već u prvoj fazi napravili studiju ekološke zaštite koja je pokazala da ne bismo ništa narušili. U svakom slučaju veselim se entuzijazmu u Vladi, idući tjedan očekujem važne sastanke - zaključio je Princic.

Craig Cameron i Tom Mason iz CMC Global Limited, developera specijaliziranog za turističke, rezidencijalne i komercijalne projekte, kažu kako su u Hrvatskoj od 2005. godine gdje su, uz Bugarsku i Crnu Goru, uložili oko 100 milijuna eura. I oni imaju problem s birokracijom - u selu Bosanka kod Dubrovnika kupili su građevinsko zemljište s namjerom da ondje izgrade svojevrsno predgrađe Dubrovnika za udobno stanovanje ili iznajmljivanje s 90 stambenih jedinica i malim hotelom. Već godinu i pol pokušavaju ishoditi promjenu urbanističkog plana kako bi mogli otpočeti borbu za lokacijsku dozvolu.- Procesi su komplicirani i spori - poručuju nam po tko zna koji put investitori. U ovom slučaju uvjeravaju nas: dovrši li se planirana investicija, doći će i drugi investitori!Da bi se Velika Britanija doista mogla barem malčice okrenuti ulaganju u Hrvatsku, gdje baš i nema velike ulagačke povijesti, potvrđuje i Paul Taylor, direktor UK Trade&Investmenta za CEN regiju. Kaže kako shvaća temeljnu poruku Vlade da ulagačima želi život učiniti jednostavnijim, za što je poslovni forum pravo mjesto (i vrijeme).

- Danas odlučujemo o britanskom proračunu, odlučeno je da do 2020. godine moramo udvostručuti izvoz. Pitate se kakve to veze ima s vama, gdje je tu vaša korist? Činjenica je da izvoz uspijevamo povećati no i dalje imamo deficit u razmjeni sa svijetom veći od 10 milijardi funti, dakle ima mjesta za vaše proizvode kao i za naša ulaganja - poručuje Taylor dodajući da regija ima perspektivu. Dok će EU u srednjem roku rasti samo 1,5 do dva posto, regija će rasti i više od pet posto. Istina, nije naglasio da na tim razinama vidi i Hrvatsku, no ne bude li Britanski poslovni forum samo još jedan u nizu izletničkih susreta, i Vlast jednako kao i privatne tvrtke ozbiljno zagrize, investicije bi itekako mogle vinuti BDP u visine gdje već dugo nije viđen.

23. travanj 2024 13:28