Poslovna scena
StoryEditor

‘Prodaja CO-a nije isplativa za državu‘

03. Srpanj 2013.

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) ponovno se izjasnila protiv privatizacije Croatia osiguranja (CO), ustvrdivši da bi prodaja toga uspješnog osiguravatelja bila protivna interesima države i radnika.

CO nije nikakav gubitaš već kuća koja trenutačno ima više od 600 milijuna kuna zadržane dobiti i drži 34 posto tržišta osiguranja u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik HURS-ova Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Miroslav Hrašćanec na konferenciji za novinare. Ako CO bude prodan za milijardu kuna, kako se neslužbeno nagađa, novi vlasnik može povući 600 milijuna kuna zadržane dobiti i time vratiti većinu uloženog kapitala, upozorio je Hrašćanec.

Pored toga, CO je nedavno predao ponudu za kupnju 25 posto slovenskoga osiguravajućeg društva Pozavarovalnica Sava, za što treba izdvojiti više od 200 milijuna kuna, što znači da ne stoji argument kako je prodaja CO-a nužna zbog dokapitalizacije, kaže Hrašćanec.

Prodaja CO-a stoga nije isplativa za državu, jer ona može povlačenjem zadržane dobiti, uz dobit od poslovanja u idućih nekoliko godina realizirati planirani iznos od milijardu kuna i bez privatizacije.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević ustvrdio je kako se CO prodaje "kao na pazaru" - savjetnik za prodaju CO-a, zajednica ponuditelja KPMG i Wolf Theis, napravili su procjenu vrijednosti s kojom Vlada nije bila zadovoljna pa su potom izašli s tri puta većom procjenom.

O privatizaciji i budućnosti CO-a premalo se govori u javnosti, pa je moguće da tu netko "lovi u mutnom", kazao je Matijašević dodavši kako bi Vlada, pored javne i argumentirane rasprave trebala omogućiti i otkup dionica radnicima CO-a, kao što je to učinjeno kod prodaje Ine, Plive ili HT-a.

Matijašević je najavio da će predstavnike HURS-a potkraj tjedna primiti predsjednik Republike Ivo Josipović, kojemu će također iznijeti argumente protiv prodaje Croatia osiguranja.

25. travanj 2024 06:50