Poslovna scena
StoryEditor

Prodaja državnih dionica HTP Korčule donijela gotovo 26 milijuna kuna

06. Lipanj 2016.

Na javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak je prodano 11 paketa državnih dionica hotelijerske tvrtke HTP Korčula odnosno prodano je 22,7 posto dionica te hotelijerske tvrtke za ukupno oko 26 milijuna kuna, pokazuje izvještaj s te dražbe.

Dražba je održana na temelju odluke Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) od 12. svibnja ove godine, pri čemu je ponuđeno 12 paketa odnosno ukupno 24,7 posto dionica koje država ima u korčulanskoj hotelijerskoj tvrtki po načelu ‘sve ili ništa‘.

Od 12 paketa dionica, prodano ih je 11 za ukupno gotovo 26 milijuna kuna, a svi su paketi prodani po početnim cijenama.

Prema izvješću s dražbe, najviše, šest paketa kupljeno je preko člana-kupca Privredne banke Zagreb, za ukupno oko 14 milijuna kuna, a pet paketa, za nešto manje od 12 milijuna kuna, preko Erste banke.

Ukupno se na dražbi nudilo 24,7 posto dionica HTP-a Korčula, odnosno šest paketa je bilo za po 2,05 posto dionica, za koje su početne cijene bile nešto malo više od 2,32 milijuna kuna, u četiri paketa bilo je po 2,11 posto dionica, po početnim cijenama od 2,39 milijuna kuna, te dva paketa po 2,03 posto dionica, s početnim cijenama od po 2,3 milijuna kuna.

Prema uvjetima i načinima prodaje, vlasništvo nad ponuđenim dionicama mogu steći domaće i strane pravne i fizičke osobe, tako da ih na javnoj dražbi zastupa neki od članova Zagrebačke burze.

Odabrani kupac/stjecatelj, dužan je u roku od najviše četiri radna dana od održavanja javne dražbe potpisati ugovor o prodaji i prijenosu dionica. U roku od dva dana nakon potpisivanja ugovora, odabrani kupac dužan je uplatiti prodajnu cijenu postignutu na dražbi.

Prema podacima s Burze, država odnosno CERP i DAB do današnje su dražbe u vlasništvu imali 25,3 posto dionica u HTP Korčuli, dok je većinski vlasnik, s 57,2 dionica tvrtka Dalmacija hoteli.

20. travanj 2024 06:10