Poslovna scena
StoryEditor

‘Prodaja Mercatora stabilizirat će slovenski bankovni sustav‘

17. Lipanj 2013.

Prodaja Mercator Poslovnog Sistema koncernu Agrokoru ubrizgat će potrebnu gotovinu u slovenske banke i time pomoći stabilizirati financijski sustav u toj zemlji, navodi se u poruci skupine dioničara koji su u petak prodali Agrokoru 53 posto udjela u slovenskom maloprodajnom lancu.

-Uspješna prodaja Mercatora povećala bi priljev kapitala njegovim dioničarima, uključujući financijske institucije kojima treba dodatni kapital- kazala je skupina prodavatelja Mercatora za agenciju Bloomberg u poruci poslanoj elektronskom poštom posredstvom PR tvrtke Futura sa sjedištem u Ljubljani.

-To bi pomoglo stabilizirati slovenski bankovni sustav sukladno zahtjevima Europske unije- navodi se u poruci.

Dvije najveće slovenske banke, Nova Ljubljanska Banka d.d. i Nova Kreditna Banka Maribor d.d., nalaze se u skupini dioničara koji su 14. lipnja za 240 milijuna eura Agrokoru prodali 53-postotni udio u Mercatoru.

Slovenija pokušava pronaći način da ne postane šesta članica eurozone koja će zatražiti međunarodnu pomoć, a planira povećati kapital banaka za 900 milijuna eura. Europska komisija upozorava da će taj iznos možda morati biti i veći, navodi Bloomberg.

Transparentna procedura koja je u cijelosti poštivala pravila o natjecanju također će poboljšati imidž Slovenije među međunarodnim ulagačima, ističe se u poruci te skupine dioničara.

25. travanj 2024 09:18