Poslovna scena
StoryEditor

Program stipendiranja znanstvenica

10. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Od sutra započinje novi nacionalni program stipendiranja ‘Za žene u znanosti‘ za sljedeću godinu kojim L‘Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO stipendiraju četiri znanstvenice iznosom od 4 tisuće eura u završnim fazama doktorskog studija.

Natječaj će biti raspisan od 11. listopada i traje do 9. studenog 2012., a na njega se mogu prijaviti znanstvenice koje se nalaze u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije na području prirodnih znanosti, uključujući interdisciplinarna područja, te koje imaju manje od 35 godina. Projektu su se u vidu pokrovitelja od ove godine pridružili i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Rektorski zbor.

Nacionalni program stipendiranja u Hrvatskoj dio je međunarodnog projekta ‘For Women in Science‘ koji je u suradnji L´Oréal-a i UNESCO-a pokrenut 1998. kao prva međunarodna nagrada u svijetu posvećena ženama u znanosti, a do danas je razvio ukupno tri programa: Međunarodne nagrade znanstvenim laureatkinjama, te Međunarodni i Nacionalni program stipendiranja. Nacionalni program ‘Za žene u znanosti‘ u Hrvatskoj je od 2007. dodijelio 22 stipendije, a s novim ciklusom za 2013., cjelokupni iznos dodijeljenih stipendija doseže brojku preko 100 tisuće eura za hrvatske znanstvenice, znanost te njihov napredak i razvitak.

Na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, Izborno povjerenstvo će među pristiglim prijavama odabrati one znanstvenice koje su se svojim radom osobito iskazale i dale doprinos području kojim se bave. Među njima su akademkinja Vida Demarin, akademkinja Ivana Weygand – Đurašević, akademik Vladimir Paar, akademik Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Ivan Vicković te zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Saša Zelenika.

Sve informacije koje su potrebne mladim znanstvenicama, su na stranicama www.mzos.hr i http://www.min-kulture.hr/unesco.

25. travanj 2024 23:15