Poslovna scena
StoryEditor

Propao natječaj za projekt KaQuarium, slijedi novi

27. Svibanj 2015.

Grad Karlovac oglašava ponovni natječaj za odabir izvođača radova izgradnje slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka, poznatijeg pod nazivom KaQuarium.

Razlog poništenja prvog i oglašavanja drugog natječaja jest to što je unatoč brojnim preuzetim tenderima stigla ponuda samo jednog ponuđača, a i ta je bila iznad okvira procijenjenih vrijednosti koje su bile predviđene, rekla je dogradonačelnica Marina Kolaković.

KaQuarium zamišljen je kao jedinstven akvarij u široj regiji s namjenom prezentacije i edukacije o flori i fauni hrvatskih rijeka i jezera, geološkoj prošlosti, te tradicijskoj, kulturnoj i povijesnoj baštini porječja četiriju rijeka koje čiji se tokovi sastaju na području grada Karlovca. KaQuarium je podržalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, pa je nakon uspješnje međunarodne aplikacije Europski fond za regionalni razvoj zajedno s manjim udjelom samog Ministarstva projektu KaQuarium dodijelio 36.222.282,45 kuna bespovratnih sredstava, što pokriva 98,72 posto predviđene investicije do puštanja u rad KaQuariuma najkasnije do kraja rujna 2016. godine.

Grad Karlovac je u prosincu 2014. godine u Županijskoj komori sazvao pozivnu konferenciju i prezentaciju za potencijalne ponuđače u svim fazama izvedbe projekta, a s obzirom na doista odličan odziv, propast prvog natječaja za odabir izvođača pomalo je razočaravajući za Grad, pogotovu stoga što je rok za puštanje KaQuariuma striktno zadan pravilima EU fonda i ugovora s Ministarstvom. Dva mjeseca izgubljena su, dodala je Kolaković, radi izmjene rješenja o građenu i povišenja čitavog kompleksa za pola metra, na što su ozbiljno upozorile prošlogodišnje poplave, posebice baš na lokaciji KaQuariuma. Iako svjesna i mogućnosti daljnjih gubitaka rokova i zbog mogućih žalbi tijekom nekoliko predstojećih natječaja u raznim fazama opremanja KaQuariuma, dogradonačelnica Kolaković ipak smatra da iskorištenje odobrenih sredstava neće biti upitno i da će KaQuarium zaživjeti u zadanom roku.

25. travanj 2024 18:15