Poslovna scena
StoryEditor

Proširuje se jedinstveni obrazac za prijavu PDV-a

02. Listopad 2015.

U kontinuiranom i predanom naporu prema što jednostavnijoj birokraciji, koju je sama producirala, Europska komisija otvorila je javnu raspravu koja će sasvim sigurno privući velik interes diljem Unije.

Ovaj put riječ je o PDV-u u prekograničnoj internetskoj kupnji, jednoj od najspominjanijih prepreka snažnijem razvoju tog oblika trgovanja. S obzirom na to da su porezi i dalje čvrsto u rukama nacionalnih vlasti, različiti porezni sustavi i konfuzija koja nerijetko vlada u vezi s time kome se, koliki i na koji način plaća porez, Komisija želi maksimalno pojednostavniti i ujednačiti plaćanje PDV-a u prekograničnom kupovanju na internetu, u čemu je, uostalom, već i poduzela određene korake u posljednje vrijeme.

Širenje na kompanije 

Riječ je, dakako, o još jednoj mjeri u sklopu strategije razvoja Jedinstvenoga digitalnog tržišta. Problematika o kojoj se Komisija želi konzultirati ne obuhvaća samo krajnje korisnike, već i kompanije kao i prekogranična plaćanja drugih elektroničkih usluga. Posebno ih, kažu, zanimaju mišljenja u pogledu Mini One-Stop Shopa (popularno MOSS-a), alata koji omogućuje kompanijama prodaju digitalnih usluga u više država članica uz plaćanje PDV-a samo u državi u kojoj im je sjedište. U tu će svrhu sljedeće godine biti predstavljen legislativni prijedlog koji bi trebao uključivati proširivanje postojećega jedinstvenog elektroničkog obrasca za prijavu PDV-a na fizička dobra, postavljanje poreznog praga za mala poduzeća i startupove, poreznu reviziju samo u matičnoj državi članici te ukidanje poreznog izuzeća na male pakete iz trećih zemalja.

Gdje se plaća 

Što se tiče dosad poduzetih mjera, iz Komisije podsjećaju na pravila koja su stupila na snagu početkom ove godine u području telekomunikacija, emitiranja i elektroničkih usluga prema kojima te usluge podliježu oporezivanju u članicama u kojima se nalazi kupac, odnosno korisnik tih usluga. Logika iza toga jednostavna je, PDV je porez na potrošnju i zbog toga bi se trebao plaćati tamo gdje je potrošnja i nastala. No, usprkos najboljim namjerama, pokazalo se da neka manja poduzeća nailaze na probleme, posebice u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje su bila izuzeta od PDV-a do određenoga poreznog praga. Iz Komisije, pak, podsjećaju da je izvorni prijedlog predviđao takvu opciju, ali su je članice odbacile, pa je sada želja tu opciju ipak vratiti na stol.

19. travanj 2024 04:21