Poslovna scena
StoryEditor

Provjerite koliko poznajete najvažnije regionalne igrače

18. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

U novom broju Lider donosi pregled 100 najmoćnijih poslovnih ljudi u regiji – na području bivše Jugoslavije, te Albaniji – koji su neizostavne kockice u mozaiku gospodarskih zbivanja na ovim prostorima, a na našem web portalu možete se i sami okušati u tome koliko poznajete regionalnu poslovnu scenu i njezine najvažnije igrače.

Donosimo pregled deset gospodarstvenika s ove liste, a na temelju opisa pokušajte pogoditi o kome je riječ – naravno, bez varanja i dodatne potrage na internetskim tražilicama poput Googlea.

Odgovore o kojim se poduzetnicima točno radi, te koga smo još uvrstili na listu 100 najutjecajnijih regionalnih biznismena, možete provjeriti u temi broja novog Lidera koji sutra stiže na kioske.

Vlasnik carstva higijenskih potrepština (BiH)

Vlasnik je Violete, jedne od najuspješnijih BiH tvrtki, čije se higijenske potrepštine mogu pronaći na trgovačkim policama u regiji, Europi, Bliskom istoku itd. Otvorio je tvornicu i u Hrvatskoj.

Bivši sportaš, danas infomatički i medijski tajkun (Srbija)

Bivši skakač s motkom potkraj 90-ih osnovao je ComTrade. Preuzimanjem slovenskog Hermes SoftLaba stvorio je jednu od najvećih IT tvrtki u regijii. U Makedoniji je ušao u medijski biznis.

Samozatajan i moćan (BiH)

‘Kralj meke granice’, kako su ga nekad zvali, samozatajni je vlasnik širokobriješkog Mepasa i jedan je od najmoćnijih bosanskih poduzetnika. Investirao je i u najveći šoping-centar, mostarski Mepas Mall, a ni u Hrvatskoj nije stranac. Vlasnik je splitskog Brodomerkura i zadarske Maraske, osječke Saponije, Koestlina, a iz drugog pokušaja u svoj je portfelj svrstao i Kandit. Time je ojačao konditorski biznis i najavio osvajanje regije, a godinama je zagovarao ideju i o udruživanju cijele industrije.

‘Kralj šećera‘ (Srbija)

Poznati kralj šećera vlasnik je grupe MK, u sklopu koje posluje više od 35 tvrtki. Glavni mu je biznis poljoprivreda i proizvodnja i trgovina šećerom. Zadnjih nekoliko godina poslovanje širi u Ukrajinu, kupio je industriju mesa Carnex i ulaže u turizam. Još 1983.ulazi u privatni biznis, a tvrdi da se obogatio zahvaljujući svom poslovnom umijeću. Bio je blizak i s Demokratskom strankom. Najavljivao je ulaganje u hrvatski turizam i poljoprivredu te zagovarao udruživanje najvećih regionalnih prehrambenih tvrtki.

Stvorio IT carstvo, ali mu ni poljoprivreda nije strana (Hrvatska)

Tajnoviti vlasnik jedne od najvećih IT tvrtki u regiji M San Grupe. Car-stvo informatičke opreme stvorio je dobrim poslovima s državom i političkim vezama, okrenuo se i poljoprivredi pa proizvodnji televizora.

Financijaš s utjecajem (Crna Gora)

Čelni čovjek najveće grupacije Atlasa, koju čini više od 25 tvrtki u Srbiji i Crnoj Gori, aktivnih u investicijama, trgovini i osiguranju. Osnivač je dva ekonomska sveučilišta u Crnoj Gori i Srbiji te član Globalne inicijative Clinton. Znatna sredstva stekao je prodajom Atlas i Centro banke i osiguravajuće kuće Kopaonik u Srbiji. Smatra da bi posredstvom Crne Gore Srbija mogla ostvariti znatniju ekonomsku prisutnost na Kosovu. Politički protivnici smatraju ga ‘raspoređivačem novca velikih europskih tajkuna‘.

Bavi se poljoprivredom i 80 posto proizvodnje izvosi u EU (Srbija)

Zajedno s Milijom Babovićem vlasnik je grupe Victoria, jedne od najvećih poljoprivredno-prehrembenih tvrtki u Srbiji, u sklopu koje posluje deset kompanija. Pretežno se bave proizvodnjom žitarica i uljarica, a najvažnije tvrtke su Sojaprotein, Victoria oil, Fertil i Luka. Manjinski vlasnički udio ima i EBRD, a nedavno su potpisali ugovor o kreditu s IFC-om težak 57 milijuna eura. Lani su imali prihod od 487 milijuna eura, a 80 posto proizvodnje izvoze na tržište Europske unije.

Talentirani trgovac koji raste u vrijeme recesije (Hrvatska)

Talentirani trgovac, vlasnik Plodina, danas drži oko 10 posto maloprodajnog tržišta u Hrvatskoj. U vrijeme recesije organskim se rastom probio u vrh. Prestigavši Mercator zauzeo je drugo mjesto.

Kralj madraca i direktne prodaje (Slovenija)

Kralj je madraca i direktne prodaje. Njegova tvrtka Studio Moderna s Top Shopom najveća je tvrtka za TV prodaju u Istočnoj Europi. Posluje u više od 20 zemalja. Na listi najbogatijih Slovenaca zadnje dvije godine drži prvo mjesto, a lani je Forbes njegovo bogatstvo procije-nio na 410 milijuna eura. Biznis je započeo s Kosmodiskom, a danas su mu glavni proizvodi madraci i jastuci Dormeo. Sjedište njegovoga poslovnog carstva je u Nizozemskoj. Kaže da ne posjeduje ništa luksuzno te da uvijek ima više ideja nego raspoloživog novca.

Poduzetnik, političar, pjevač (Makedonija)

Taj se makedonski poduzetnik obogatio u inozemstvu devedesetih godina trgujući metalima preko svoje tvrtke Kometal. U Makedoniju se vratio s obitelji 2000. godine i osnovao Eurostandard banku, Eurolink osiguranje te Eurolizing. Pokrenuo je dnevne novine Utrinski vesnik, a ušao je i u farmaciju, poljoprivredu, turizam. Neko je vrijeme bio poslanik u Sobranju, makedonskom parlamentu, a od 2005. do 2009. bio je nestranački skopski gradonačelnik. Osim toga u Makedoniji je poznat i kao pjevač.

05. svibanj 2024 03:19