Poslovna scena
StoryEditor

‘Prva lopata‘ investicija po modelu JPP-a za 6 mjeseci

20. Travanj 2012.

Susret prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića s poduzetnicima prošao je bez detaljnog iznošenja investicijskih planova. Infrastrukturni i energetski planovi, iznosi i načini financiranja ionako su već poznati.

Ono što je možda novost jest da će investicije koje će se financirati modelom javno-privatnog partnerstva biti spremne za ‘prvu lopatu‘ već za šest do devet mjeseci. Također je izjavio kako je Hrvatska dogovorila otkup projektne dokumentacije za LNG terminal i za to bi platila 10 milijuna kuna.

Iako je informacija prilično zbunjujuća o detaljima nije htio govoriti. S obzirom na to da je međunarodni konzorcij od 2006. godine kada je ušao u projekt, u njega utrošio najmanje 15 milijuna eura, možda se potpredsjednik zabunio u valuti. Neobično je i to što, ako se konzorcij doista povlači iz projekta, nitko za to ne zna, pa ni tržište kapitala. S obzirom na to da je konzorcij planirao početak rada terminala najranije 2017. godine, moguće je da je Vlada željela ubrzati stvari. Svejedno ostaje upitno zašto konzorcij nakon toliko godina odustaje.

Odgovarajući na upite poduzetnika, okupljenih na tradicionalnom HUP-ovom radnom ručku, potpredsjednik Čačić najavio je među ostalim, da nas od 1. svibnja očekuje druga cijena struje, pri čemu bi se trend mogao početi okretati u korist poduzetnika - dakle, viša cijena građanima, niža poduzećima, jer je to jedini način da počnemo podizati konkurentnost hrvatske proizvodnje. Takva je praksa, uostalom, i u razvijenim zemljama EU-a.

Nisu, međutim izostavljena ni ‘politička‘ pitanja, primjerice ono o imenovanjima u NO državnih tvrtki. Čačić je na to odgovorio svježim primjerom Končara - smijenjeni su Đuro Perica, koji je ondje bio isključivo prema stranačkoj liniji, i troje agronoma, a imenovani su isključivo stručnjaci. - Ako nađete nekog bez stručnih referenci, recite da lažem - kategoričan je.Državne ili privatne, male ili velike investicije, za raspravu o tome nema više vremena, jer se moraju početi otvarati nova radna mjesta. Svjetska praksa pokazuje da je čak 86 posto svih novostvorenih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima, dakle bolje je angažirati resurse da se otvori jedno novo mjesto u mnoštvu malih tvrtki nego se truditi otvoriti stotinjak u velikim sustava, poručila je Anny Brusić, zamjenica predsjednika Udruge malih i srednjih poduzeća pri HUP-u.

Predsjednik te Udruge Petar Lovrić vlast upozorava da se stvari poput minimalne plaće ne smiju mijenjati preko noći, za takve stvari treba i do godine dana pripreme, napominjući da pripremaju Ustavnu tužbu zbog retroaktivne naplate poreza na kapitalnu dobit. Prvi čovjek HUP-a Ivan Ergović ustvrdio je da sve te investicije neće polučiti uspjeh ako ne povećamo konkurentnost, zbog čega bi trebalo koordinirati aktivnosti u svim drugim resorima Vlade.

27. travanj 2024 03:49