Poslovna scena
StoryEditor

Puljić: Ključ profita je jako domicilno tržište

14. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Na Drugom kongresu hrvatskih menadžera i poduzetnika (HUM), koji je održan danas u Hrvatskoj obrtničkoj komori, raspravljalo se o radu Vlade u prvih šest mjeseci.

Tema je bila i usklađenost rada Vlade s masterplanom udruženja menadžera, a raspravljalo se o položaju menadžera s obzirom na neke nove zakonske odredbe. Iako Vlada ima kredita u HUM-u nisu zadovoljni njezinim radom.- Nalazimo se u nastavku trendova od prošle godine i nijedna mjera Vlade nije bila dovoljno snažna da napravi odlučni zaokret u bilo kojem području. Vrijeme je kratko, te zbog toga smatramo da je prihvatljivo da tek nakon trećeg kvartala možemo očekivati promjene na bolje, kao što je rekao prvi potpredsjednik Vlade najavio - rekao je predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera Vladimir Ferdelji.

Kaže i kako se nada da neće doći do pomicanja termina i da će ministar Radimir Čačić ispuniti ono što je obećao. No, rekao je Ferdelji, ukoliko ne vide izlaz iz krize očekuju da Čačić postupi onako kako je i rekao - odstupi s te pozicije.- Ako dođe do promjena neka se nastavi tim smjerom, a ako ne dođe onda nakon odstupanja ministra Čačića tražimo da se Ministarstvo gospodarstva preimenuje u Ministarstvo industrije. Ključno je da se država prestane ponašati kao najveći poduzetnik, nego da prihvati svoju ulogu stvaranja okvira za privatno poduzetništvo koje treba biti nositelj razvoja Hrvatske - rekao Ferdelji. Iako odaziv nije bio veliki, menadžeri su imali jednoglasni stav prema Vladi, ali i kolegama.

- Najvažnija poruka je da napokon provodimo ono što smo se dogovorili, to je važnija od onoga što piše u planu. Veliki je problem nelikvidnost koja je visoka, a odmah gospodarstvo to osjeća. Teškom mukom plaćamo svoje račune, fokusirani smo na to što moramo plaćati doprinose. Kasnili smo u svemu, tako i u kreditiranju i oslobađanju ovih osam milijardi kuna. Ako se ubrza proces dobivanja kredita puno toga će se napraviti - rekao je Ivan Miloloža iz Hrvatske udruge poslodavaca.Kao jedna od najmoćnijih žena u poslovnoj Hrvatskoj, starija izvršna potpredsjednika Agrokora, Ljerka Puljić ponudila je Vladi način kako izaći iz ove krize.- Vlada mora uvesti mjere za poticanja investicija za privatni sektor. Mora na neki način smanjiti ili ublažiti rizike. To mora biti razumni rizik, a ne kao do sada. Ključ profita je jako domicilno tržište. Ako toga nema, onda neće ni naše tvrtke napraviti korak u inozemstvo. Ključ su investicije u ovim trenucima. Prva četiri mjeseca su bila iznimno loša prema našim pokazateljima, ali je u svibnju u našem koncernu taj pad zaustavljen. No, jedino investicijama možemo pokrenuti gospodarstvo - istaknula je Puljić.

19. travanj 2024 22:40