Poslovna scena
StoryEditor

Putokaz kako najlakše do novca iz Junckerova fonda

26. Veljača 2016.

Ovog tjedna predstavljen je priručnik koji pokazuje kako najbolje i najlakše kombinirati Europski fond za strateške investicije s europskim strukturnim i investicijskim fondovima

Sve što su države članice oduvijek željele znati o upotrebi sredstava iz famoznog plana predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera ‘Investicijski plan za Europu‘, a bojale su se pitati, sada je dostupno u Komisijinim smjernicama. Štoviše, brošura predstavljena ovoga tjedna pokazuje kako najbolje i s lakoćom kombinirati Europski fond za strateške investicije (EFSI) s europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESI) kako bi se izvukao maksimum novca iz EU. Priručnik je primarno namijenjen lokalnoj vlasti i promotorima projekata. Kako objašnjavaju u Komisiji, ta dva instrumenta dizajnirana su drugačije, ali komplementarno. ‘Dopunjuju se‘, kaže se u priopćenju. Kriteriji i razina (profil) rizika ključne su razlike, strukturni fondovi mogu financirati projekte subvencijama i financijskim instrumentima i uvode se decentralizirano,  putem odgovornih tijela u državama članicama. EFSI, s druge strane, nudi instrumente za financiranje rizika putem EIB-a.

Fleksibilni EFSI

‘EFSI je stvoren da bude fleksibilan koliko god je moguće i postoje velike mogućnosti za apliciranje promotora projekata prema EFSI-ju, ali i ESI-jevim fondovima. Smjernice koje danas objavljujemo daju praktične savjete poduzećima koja traže projektno financiranje o tome kako najbolje upotrijebiti oba instrumenta‘, rekao je povjerenik za radna mjesta, rast, investicije i konkurentnost Jyrki Katainen. Zainteresirani čitatelji naći će u brošurici s natuknicama i trikovima pregled mogućih kombinacija dvaju fondova, bilo na projektnoj razini bilo putem financijskih instrumenata poput investicijske platforme. Za praktični dio brinu se ponuđena iskustva iz konkretnih slučajeva i povratne informacije dobivene izravno od dionika.

Mnogo kombinacija

Prednost kombiniranja fondova mobiliziranje je dodatnih investicija, a mogu se kombinirati na mnogo načina, ovisno o investiciji o kojoj je riječ. Kombiniranje može biti u posebnom interesu određenih država ili sektora u kojima strukturni fondovi nude širok raspon mogućnosti, a EFSI još nije potpuno mobiliziran. Svaki ekonomski isplativ projekt ima potencijal potaknuti rast i zaposlenost, što je u skladu s prioritetima Europske unije, pa stoga i kvalificirano za financiranje iz obaju fondova. Drugim riječima, u ovom se slučaju vrlo lako kvalificirati za sredstva dok god je isplativo, za razliku od uobičajene procedure kad je u pitanju apliciranje za europska sredstva. ESI-jevi fondovi mogu se smatrati državnom pomoći ako nisu u skladu s pravilima tržišne utakmice, ali to ne vrijedi za EFSI-jeva sredstva. EFSI, naime, nije državna pomoć.

28. travanj 2024 19:10