Poslovna scena
StoryEditor

Putovanja bez glutena – nova ponuda istarskog turizma

06. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Istra je čest izbor turista koji žele doživjeti vrhunsko gurmansko iskustvo. Vinske smotre, izložbe maslinovih ulja, dani šparoga i tartufa već su prepoznatljive sastavnice istarske turističke ponude.

Novost u ponudi na našem tržištu došla je iz tvrtke u Poreču čija je prvobitna usluga bila distribucija bezglutenskog brašna osobama oboljelim od celijakije – bolesti nepodnošljivosti organizma na gluten – bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži i ječmu. U zadnje vrijeme u zapadnoeuropskim zemljama postalo je popularno sve što je vezano uz prehranu prilagođenu oboljelima od celijakije, koja se naziva bezglutenska dijeta ili prehrana. Osim velike ponude raznih proizvoda i knjiga o takvoj prehrani, bezglutenske gurmanske ture i gastroavanture odavno su razvijene turističke ponude zapadnih zemalja.

Dugogodišnji rad u turističkoj agenciji i dijagnoza celijakije u ranom djetinjstvu koja je zahtijevala educiranje o bezglutenskoj dijeti Anamariji Laslo, osnivačici i vlasnici tvrtke Abeona, pomogli su uočiti dobru poslovnu priliku. Jedna od sto osoba boluje od celijakije, a pridoda li se tome zapadni trend povećanje broja ljudi koji prelazi na bezglutensku prehranu lako je zaključiti potrebu povećanja usluga prilagođenih takvom načinu života, a time i zapadnim turistima koji očekuju turističku ponudu prilagođenu novim trendovima.

‒ Dostupnost bezglutenskih proizvoda bitno se poboljšala u zadnjih dvadeset godina, ali needuciranost ugostitelja i ponuda hrane dopuštene celijakičarima ostala je ista ‒ primijetila je Anamaria Laslo.

Educiranje na ICIF-u, Talijanskom kulinarskom institutu za strance, gdje je završila specijaliziranu školu kuhanja bez glutena i stekla licencu instruktora kuhanja za to usko područje, otvorilo joj je brojne mogućnosti.

Znanje koje su joj prenijeli profesionalni kuhari olakšalo joj je kreiranje aranžmana putovanja bez glutena, koji osim smještaja, putovanja i razgledavanja nudi sudjelovanja u radionicama kuhanja bezglutenske hrane u pažljivo odabranim i pripremljenim objektima te sigurno degustiranje lokalne kuhinje u restoranima koji nude prilagođenu prehranu.

‒ Ponude putovanja bez glutena najviše zanimaju strance, osobito Amerikance, kojima nije problem izdvojiti novac za takvu vrstu odmora i koji padaju u nesvijest od sreće jer nisu očekivali da takvo što postoji u maloj zemlji kao što je Hrvatska ‒ rekla je Laslo.

Zadovoljni posjetitelji zasad su joj jedino, ali i dovoljno sredstvo promocije jer se zadovoljni posjetitelji vraćaju i dovode nove goste. Svjesna je da joj nedostaje edukacija o poduzetništvu i da je njezina ideja rizična jer još nije isprobana na ovim prostorima. Vjeruje da će vrijeme pokazati je li inovativnost njezina prednost ili mana.

Neke od ideja za proširenje ponude njezine tvrtke su prezentiranje tradicionalne hrvatske kuhinje u bezglutenskoj varijanti putem tečajeva kuhanja namijenjenih inozemnim turistima te edukacija i savjetovanja za ugostitelje voljne prilagoditi svoju ponudu osobama koje konzumiraju bezglutenske obroke.

‒ U izradi je kuharica koja je spoj prvobitne ideje i moje ljubavi prema pisanju ‒ dodala je Anamaria Laslo.

Nada se da će na taj način mnogima ponuditi brojne ideje u izradi recepata te konzumiranje bezglutenske hrane pretvoriti u gurmanski užitak, koji je bitna sastavnica svake dobre turističke ponude.

27. travanj 2024 05:44