Poslovna scena
StoryEditor

Radnici Uljanika upisali potrebnih 39,04 posto dionica

23. Srpanj 2012.

Uljanik je danas putem Zagrebačke burze izvijestio da je 20. srpnja ispunjen postavljeni uvjet privatizacije pulskog škvera prema kojem je potrebno da radnici kupe najmanje 39,04 posto temeljnog kapitala tog društva.

Iz Uljanika podsjećaju da je hrvatska Vlada na sjednici 5. srpnja donijela Odluku o načinu prodaje, cijeni i uvjetima prodaje dionica Uljanika radnicima, u kojoj je utvrđeno da je za uspješnost provedbe te prodaje potrebno da radnici kupe najmanje 39,04 posto temeljnog kapitala društva, odnosno 873.016 dionica.

Dana 20. srpnja potpisom ugovora o prodaji i prijenosu dionica društva Uljanik ispunjen je postavljeni uvjet privatizacije, navodi se u današnjoj objavi Uljanika. Upis i prodaja dionica Uljanika sadašnjim i bivšim radnicima pulskog brodogradilišta započela je 16. srpnja, a trajat će do 26. srpnja.

Sadašnji i bivši radnici Uljanika mogu upisati, odnosno kupiti 873.016 dionica, što predstavlja 39,04 posto ukupnog kapitala društva, a to je i postotak koji trebaju kupiti da bi prva faza privatizacije Uljanika putem ESOP modela (radničkog dioničarstva) i uspjela. Bude li interes radnika za kupnju dionica veći, Vlada je za prodaju radnicima osigurala dodatnih 1.011.008 dionica, ili 45,20 posto dionica. Svaki radnik Uljanika, sadašnji i bivši, može kupiti najviše 5.000 dionica.

Radnici dionice Uljanika mogu upisati i kupiti po početnoj cijeni od 51,23 kune po dionici, uz dva popusta - cijena se smanjuje za jedan posto za svaku navršenu godinu staža u brodogradilištu, te daljnji popust od 20 posto.

Hrvatska je Vlada 5. srpnja donijela odluku o načinu, cijeni i uvjetima prodaje dionica Uljanika radnicima, a Uprava pulskog brodogradilišta je 10. srpnja objavila javni poziv kojim je na upis i kupnju dionica pozvala sve sadašnje i bivše radnike Uljanika i tvrtki u kojima Uljanik ima više od 50 posto vlasništva. Uljanik i njegova povezana društva trenutno zapošljavaju oko 2.700 radnika, a u kupnji dionica mogu sudjelovati i bivši zaposlenici.

Vlada je privatizaciju Uljanika kroz radničko dioničarstvo (ESOP), a potom dokapitalizaciju, najavila u drugoj polovici lipnja. Tada je, naime, sa sjednice Vlade najavljeno da će privatizacija Uljanika biti uvod u privatizaciju riječkog 3. maja, odnosno da bi nakon privatizacije Uljanik, koji ima vlasnički udio i u Viktoru Lencu, trebao preuzeti riječki škver.

20. travanj 2024 09:32