Poslovna scena
StoryEditor

Radnicima Transadrije tri plaće i pola otpremnina

06. Ožujak 2012.

Radnicima Transadrije isplaćene su iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca tri minimalne plaće za razdoblje prije pokretanja stečaja i pola otpremnine za one koji su radili do otvaranja stečaja, doznaje se iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH).

Zatražena je isplata tri plaće i pola otpremnine za ukupno 207 radnika. Kako je bilo najavljeno, u tijeku je procjena vrijednosti tvrtaka u kojima Transadria ima udjele, kao i procjena vrijednosti nekretnina u vlasništvu tvrtke. Obnovljeni su ugovori o poslovnoj suradnji s Petrokemijom iz Kutine i Croatia Airlinesom iz Zagreba, a najavljen je povratak više nekadašnjih komitenata iz Hrvatske, Mađarske i Slovačke, naveli su iz sindikata.

Stečaj Transadrije pokrenut je prije oko pola godine kada su vjerovnici odlučili da tvrtka nastavi s poslovanjem, da stečajni upravitelj izradi stečajni plan, a da se dio financijske imovine koji se neće koristiti u nastavku poslovanja ponudi na prodaju.

Imovina je procijenjena na 167,7 milijuna kuna, a vjerovnicima su priznata 183,07 milijuna kuna tražbina. Vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, 444 bivša i sadašnja radnika, priznato je 35,5 milijuna kuna potraživanja, a u drugom višem isplatnom redu priznato je 147,5 milijuna kuna tražbina. Među najvećim vjerovnicima drugog višeg isplatnog reda su BKS Banka i Hypo Alpe Adria Banka. Banke su istodobno i razlučni vjerovnici s hipotekama na gotovo svim nekretninama Transadrije. Među vjerovnicima tog reda još su Ministarstvo financija, razne tvrtke, jedinice lokalne samouprave, bivši članovi uprave Transadrije i drugi. 

08. svibanj 2024 02:28