Poslovna scena
StoryEditor

Rast tečaja dolara i pad prodaje osobnih računala srušili prihode Microsofta za 10 posto

29. Siječanj 2016.

Prema izvješću Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit iznosila je u četvrtom tromjesečju prošle godine 5 milijardi dolara, što je 15 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 23,8 milijardi dolara, 10 posto manje na godišnjoj razini, što je posljedica rasta tečaja dolara i pada prodaje osobnih računala (PC).

Prema izvješću Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit iznosila je u četvrtom tromjesečju prošle godine 5 milijardi dolara, što je 15 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Pad prihoda posljedica je, među ostalim, jačanja dolara. Microsoft više od polovice ukupnih prihoda ostvaruje izvan tržišta SAD-a, pa mu, kao i ostalim američkim multinacionalnim kompanijama, štetu nanosi visok tečaj dolara, koji je u proteklih godinu dana porastao oko 9 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta.

Prihodi najvećeg svjetskog proizvođača softvera pod pritiskom su i zbog pada prodaje PC-a, što je umanjilo potražnju za Windows operativnim sustavom. Prema podacima analitičke tvrtke IDC, u posljednjem lanjskom tromjesečju prodaja PC-a u svijetu pala je za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Stoga su Microsoftovi prihodi u segmentu koji uključuju Windows sustav u proteklom kvartalu pali za 5 posto na godišnjoj razini, na 12,6 milijardi dolara.

S druge strane, prihodi tog softverskog diva od ‘cloud‘ poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure, porasli su za 5 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, na 6,3 milijardi dolara. To je područje u koje Microsoft puno ulaže, s obzirom da bi ubuduće tržište ‘cloud‘ usluga trebalo brzo rasti. Prema istraživanju tvrtke Research and Markets, globalna ‘cloud‘ industrija lani je dosegnula vrijednost od 19 milijardi dolara, dok bi 2020. godine mogla vrijediti 65 milijardi.

Unatoč padu ukupnih prihoda i dobiti, cijena dionice Microsofta porasla je u četvrtak na Wall Streetu više od 3 posto jer su poslovni rezultati ipak bolji nego što su analitičari očekivali.

20. travanj 2024 10:34