Poslovna scena
StoryEditor

Raste dionica Mercatora, NLB ništa ne želi službeno potvrditi

14. Lipanj 2013.

Neslužbene informacije prema kojima je Nova Ljubljanska banka (NLB) uz pristanak slovenske vlade već donijela odluku o prodaji svojih dionica Mercatora koncernu Agrokor i da je to snažan signal ostalim članovima prodajnog konzorcija koji su s Agrokorom zadnjih dana bili u završnim pregovorima, još nemaju službene potvrde.

Prema ‘neslužbenim, ali sigurnim informacijama‘, kako su to u petak ujutro formulirali vodeći slovenski mediji, uprava NLB-a, koja je najveća banka u državnom vlasništvu, odlučila je u četvrtak da će prodati svoje dionice Agrokoru, u čemu ju je podržala i slovenska vlada, a na prodaju bi se danas mogli odlučiti i ostali članovi prodajnog konzorcija. U njemu su banke i Pivovarna Laško (PL), koja je i sama sklona prodaji jer se mora razdužiti prema NLB-u i ostalim bankama, a odluku će, po najavama, popodne donijeti njen nadzorni odbor.

U Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) jutros su za Hinu rekli da sami ne mogu komentirati navode medija, jer konzorcijski ugovor u kojemu su svi vlasnici 53 posto Mercatorovih dionica predviđa da će zajedničke informacije o prodajnom procesu davati agencija za marketinško komuniciranje Futura PR iz Ljubljane.

Alenka Ažman iz agencije Futura PR, zadužena za komuniciranje s medijima oko pregovora konzorcija i Agrokora, rekla je da tijekom jutra nije bilo novih službenih informacija, te da ne zna hoće li ih za javnost imati danas ili idućeg tjedna. Sve je ovisno od razvoja događaja, dodala je.

Da neslužbene prognoze da bi do dogovora s Agrokorom moglo doći nisu bez osnove pokazalo je i kretanje cijene Mercatorove dionice na Ljubljanskoj burzi koja je zadnjih dana u porastu, a u petak je na početku trgovanja uz 200.000 eura prometa poskočila za 9,7 posto - na 103 eura.

Ljubljansko Delo navodi danas da su veliki izgledi da će se nakon NLB-a za prodaju dionica odlučiti i drugi dioničari Mercatora u poslu koji bi dosegnuo 450 milijuna eura, s obzirom na neslužbene informacije da je Agrokor u završnim pregovorima ponudio 120 eura za dionicu najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Kupoprodajni ugovor, po navodima slovenskih medija, među ostalim predviđa da bi Agrokor preuzeo i Mercatorove kreditne obveze prema bankama, ali i njegove nekretnine koje nisu pod hipotekom.

Analitičar Andraž Grahek izjavio je za Slovenski radio da će od moguće prodaje Mercatora Agrokoru najviše dobiti banke, no da ne očekuje potpis ugovora u sljedećih nekoliko dana. Ako pak do prodaje ne bi došlo, najviše bi izgubili dioničari jer bi vjerovnici Mercatora zahtijevali njegovu dokapitalizaciju, smatra financijski analitičar Andraž Grahek.

Slovenski mediji uz to upozoravaju da konzorcijski ugovor o zajedničkoj prodaji ukupno 53 posto dionica Mercatora za njegove članove nije obvezujući, što znači da svaka njegova članica može odstupiti od prodaje ako ne bude zadovoljna cijenom i ostalim uvjetima o kojima se pregovaralo s Agrokorom proteklih dana.

19. travanj 2024 22:33