Poslovna scena
StoryEditor

Razgrabljene HEP-ove obveznice

02. Studeni 2012.
Piše:
liderhrt

Stručnjaci Hrvatske eletroprivrede posljednjih su dana obilazili München, Frankfurt, Zürich i London u potrazi za kupcima obveznica. Predstavljali su ulagačke projekte i planove kompanije.

Ponudili su obveznica u vrijednosti od 500 milijuna dolara, i to bez jamstva države. Plasirali su sve obveznice, a interes investicijskih banaka bio je gotovo šest puta veći - oko 2700 milijuna dolara, iako je HEP-u nedavno snižen rejting.S ovom transakcijom HEP postaje svjetski investicijski prisutna kompanija. Pola novca će otići u plaćanje nepovoljnih kreditnih linija, a drugi dio će ići u nove investicijske projekte, rekao je gostujući u Dnevniku 3 HTV-a prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Postignuta je kamatna stopa od 6 posto, izuzetno povoljna jer se država Hrvatska nije u zadnjih pet godina, otkad je počela svjetska kriza, zaduživala po takvoj kamati nego po 6,5, 6,375 i 6,25 posto. Izuzetno kvalitetno, ovo je povjerenje ne samo u HEP nego i u Hrvatsku, bio je izrazito zadovoljan ministar Čačić.

Hrvatska Elektroprivreda d.d. (HEP), koja je vertikalno integrirana energetska kompanija u 100 postotnom vlasništvu Republike Hrvatske, odredila je cjenovne uvjete izdanja za euroobveznicu denominiranu u američkim dolarima, u iznosu od 500.000.000,00 američkih dolara, s kuponom od 6,00 posto, prinosom 6,00 posto, cijenom izdanja 100,00 posto te dospijećem 2017. godine, priopćeno je večeras iz HEP-a.

HEP navodi kako će se sredstva od obveznica koristiti za refinanciranje postojećega duga, financiranje planiranih investicija te za opće korporativne svrhe. Zajednički aranžeri ovog izdanja su Morgan Stanley i UniCredit/Zagrebačka banka, dok je Raiffaisen Bank International AG suaranžer izdanja, navodi se u priopćenju.

28. travanj 2024 13:47