Poslovna scena
StoryEditor

Različiti miksevi radlera zbunili su potrošače

20. Veljača 2014.

Branka Slaveska, Makedonka koja je karijeru gradila u nekoliko europskih zemalja i Rusiji, početkom prosinca prošle godine preuzela je upravljanje Karlovačkom pivovarom. U Heinekenu, u čijem je vlasništvu i Karlovačka pivovara, radi od 2006. godine.

Dosad je bila direktorica prodaje u Heinekenu Rusija, a prije toga u Bjelorusiji. Tijekom karijere radila je i za vinariju Tikveš u Makedoniji te u Pivari Skopje. Iako danas ima široko iskustvo u industriji pića, diplomirana je inženjerka strojarstva, točnije konstruktorica automobila. Pri dolasku u Karlovac Slaveska je rekla da će učiniti sve na jačanju reputacije svih brendova Karlovačke pivovare, a u intervjuu Lideru detaljnije govori o svojim planovima i stanju na pivarskom tržištu. Zbog medijske politike Heinekena, ne iznosi konkretne brojke o poslovanju u prošloj godini pa moramo pričekati Fininu lipanjsku objavu.

• Je li i u 2013. nastavljen trend pada pivarskog tržišta u Hrvatskoj? Kakvi su rezultati Karlovačke pivovare?

- Prošla godina bila je vrlo teška. Hrvatska je jedna od zemalja u regiji najviše pogođenih krizom, u recesiji je već pet godina i nema izgleda da će se nešto brzo promijeniti. No tržište piva uspješno je preživjelo i tu kriznu godinu. U usporedbi s tržištima Zapadne i Istočne Europe, pad tržišta u Hrvatskoj dvostruko je manji i lani je, prema nekim izvorima, bio oko dva posto. Naše je poslovanje stabilno, ali i mi smo ostvarili slabiji rezultat u ključnim parametrima kao što su pad obujma i prihoda. Za nas je bitno da je naš rezultat još uvijek bolji od ukupnog rezultata tržišta. Trend pada poslovnih rezultata traje od 2011, koja je bila vrlo uspješna zbog lansiranja radlera, a koji je u Hrvatskoj i nekim drugim zemljama pomogao pivarskoj industriji da se održi u kriznom razdoblju. Bez radlera pad pivarskog tržišta još je veći.

• Što je razlog većeg pada tržišta u Europi nego u Hrvatskoj?

- Kriza i manja potrošnja, ali najveći utjecaj na pad tržišta u Europi imala je Rusija zbog nevjerojatnog rasta trošarina i zabrane oglašavanja. Taj se potez ruskom gospodarstvu vratio kao bumerang jer se nekoliko pivovara zatvorilo u zadnjih pet godina i izgubljeno je nekoliko tisuća radnih mjesta. Za Heineken je važno da smo povećali ukupni udio u Zapadnoj i Istočnoj Europi i osnažili lidersku poziciju. To dokazuje da je naša strategija ispravna i da smo poduzeli dobre mjere.

• Mogu li Amstel, Maxx i druge vrste piva imati efekt kao Radler? S druge strane, kako objašnjavate pad ukupnog udjela radlera na tržištu s devet na sedam posto?

- Radler je stvorio novu kategoriju na tržištu i zato je imao takav bum u prvoj godini. Potrošači su prepoznali da je naš Radler pravo pivo s prirodnim citrusima bez umjetnih dodataka i konzervansa, ali kada se kategorija proširila na različite mikseve, potrošači su se zbunili, što se čitavom tržištu vratilo kao bumerang. Vjerujem da ćemo ove godine početi opet rasti u segmentu radlera, a pripremamo i neke novosti koje još ne mogu otkriti.

Cijeli razgovor pročitajte u novom broju Lidera.

06. svibanj 2024 06:48