Poslovna scena
StoryEditor

Razočarenje prezentacijom Strategije hrvatskog turizma

19. Listopad 2012.

Nakon godinu i pol dana hrvatski turizam dobio je nacrt Strategije hrvatskog turizma od 2013. do 2020., koji je danas predstavljen turističkim djelatnicima na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku i dalje će ići u javnu raspravu.

Iako u samoj Strategiji postoje konkretno definirani projekti i njihov realizacijski plan, predstavnici Instituta za turizam koji je za izradu dokumenta dobio od Vlade 4,5 milijuna kuna, nisu briljirali u predstavljanju svoga rada. Prezentacija je sastavljena konzervativno i u njoj su navedene sve dobro poznate negativne i pozitivne činjenice hrvatskog turizma. Izuzev Nevena Ivandića koji je u Institutu zadužen za financije i koji je konkretno istaknuo da bi po konceptu održivog razvoja u 2020. hrvatski turizam mogao zarađivati između 14 i 16 milijardi eura, koliko bi iznosila inozemna potrošnja.

- Prave pomake očekujemo tek od 2016. do 2020. kada bi se u potpunosti okrenuli novom razvojnom modelu. Do 2015. potrošnja će rasti pet posto godišnje, a kasnije od 9 do 11 posto, po čemu je turizam jedini sektor gospodarstva s takvim potencijalom na razini potrošnje. No, kapaciteti se moraju bolje koristiti, treba inzistirati na kvaliteti i investicijama - istaknuo je Ivandić. Strateški cilj Strategije je jačanje poduzetništva kroz sveukupno 65 mjera, odnosno projekata.

Nositelj investicija bit će, naravno, hotelijerski sektor u kojem se u navedenom periodu gradnja 20 tisuća novih soba, kampovi će trebati podići kvalitetu postojeće usluge, a privatni smještaj od 2015. treba ograničiti na način da preuzme koncept malih obiteljskih hotela. Ivandić je dodao da se do 2020. očekuje osam do devet milijardi eura investicija. Za iduću godinu ministar Veljko Ostojić najavio je više od milijardu kuna novih investicija preko HBOR-a. Nacrt Strategije objavljen je danas na web stranicama Ministarstva turizma.

04. svibanj 2024 14:20