Poslovna scena
StoryEditor

Renić: Predizborni građevinski projekti nama su više rizik nego prilika

12. Ožujak 2015.

[gallery columns="5" ids="228199,228200,228201,228202,228203"]

Menadžer Trpimir Renić upravlja tvrtkom Cemex Hrvatska, koja na splitskom području ima tri tvornice, i lider je na hrvatskom tržištu građevnog materijala. Iako je Renić rođen i školovan u Torontu u Kanadi izvrsno govori hrvatski, a u komunikaciji je opušten toliko da posjetiteljima sâm otvara vrata svog ureda

No u poslu je konzervativan i nespreman na veliki rizik, a takva je filozofija poslovanja Cemex nakon nekoliko godina minusa vratila u krug tvrtki koje posluju pozitivno.

Je li točno da ste počeli odbijati kupce koji ne plaćaju?

- Ove smo godine prestali raditi s nekim kupcima koji nisu plaćali na vrijeme. Zato što smo tijekom posljednjih četiri-pet godina zbog stečajnih nagodbi i stečaja kupaca ostali bez 60 milijuna kuna, što je veliki trošak i ne želimo se više izlagati takvom riziku. Složit ćete se, nema smisla prodavati nekome robu ako za nju ne plati, jednostavno nije održivo

Ovo je predizborna godina, BDP je u zadnjem kvartalu porastao, Juncker je najavio mnogo novca za projekte, hrvatska vlada najavljuje velike projekte. Je li realno očekivati da će se u ovoj godini dogoditi nešto više na poslovnom planu?

– Naša očekivanja za građevinski sektor nisu pozitivna za 2015. To je utemeljeno na podacima i analizama, na temelju građevinskih dozvola koje su izdane u posljednje dvije godine. Vrijednost tih građevinskih dozvola stalno je u negativnom trendu. Kad broj građevinskih dozvola i vrijednost tih dozvola pada, to znači da će se radovi početi realizirati tek za 12 do 16 mjeseci. Zbog toga ne očekujemo rast u idućih godinu dana. Istina je da se u predizbornoj godini pokreću manji građevinski radovi, ali naše iskustvo govori da je to često veći rizik nego prilika jer takvi projekti najčešće nemaju financijsko uporište.

 Što imate od pozitivnih pokazatelja?

– Cemex Hrvatska izvozi na Mediteran i u sjevernu Afriku, imamo odlične stručnjake za proizvodnju, kompanija Cemex ima 60 tvornica u cijelom svijetu, a naše su dvije tvornice prema energetskoj učinkovitosti uvijek u prvih pet. U racionalnoj potrošnji električne energije naša je tvornica prošle godine bila prva u svijetu.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

18. travanj 2024 19:19