Poslovna scena
StoryEditor

Rent-a-car digao prodaju automobila u svibnju

05. Lipanj 2013.

Tijekom svibnja u Hrvatskoj su prodana 3.344 nova osobna automobila, što je 531 automobil ili 18,8 posto više nego u travnju, pokazuju podaci agencije Promocija Plus, iz koje navode da nije riječ o oporavku tržišta već uobičajenom svibanjskom učinku rent-a-cara.

Tijekom svibnja kompanije za iznajmljivanje vozila registriraju nove automobile pripremajući vozni park za ljetnu sezonu, rekao je za Hinu direktor Promocija Plusa Agan Begić.

- Otuda rast u odnosu na travanj pa se ne radi o usponu tržišta niti znaku oporavka, već uobičajenoj pojavi koja je u Hrvatskoj zamjetna već dulje vrijeme - kaže Begić.

Da je tome tako svjedoče i podaci o prodaji u prvih pet ovogodišnjih mjeseci koja je bila 27,5 posto slabija nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Od početka godine do kraja svibnja, u Hrvatskoj su prodana 12.194 automobila, a u istom lanjskom razdoblju 16.836.

Usporedba ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg svibnja otkriva pad prodaje za približno jedan posto.

Volkswagen je najprodavanija automobilska marka u Hrvatskoj u prvih pet mjeseci s 2.121 prodanim novim automobilom i tržišnim udjelom od 17,4 posto. Slijedi Opel s 1.457 automobila i udjelom na tržištu od 11,9 posto te Peugeot s 894 automobila i 7,3 posto tržišta. Među popularnijim markama su i Kia, Hyundai, Citroen, Renault itd.

Kod modela vodeći je Volkswagen Golf, a slijede Volkswagen Polo, Opelove uzdanice Astra, Corsa i Insignia.

05. svibanj 2024 16:27