Poslovna scena
StoryEditor

Rent-a-car: Tržište koje unatoč krizi raste

11. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatska kao turistička zemlja ima iznimno razvijeno rent-a-car tržište. Mnogi gosti odlučuju se na unajmljivanje vozila kako bi upoznali sve čari Hrvatske, a iznajmljivačima to odgovara. Među najveće igrače na tržištu ubrajaju se Oryx, Fleet i Hertz. Kako im se bliži sezona, broj vozila u njihovoj ponudi raste.

- Flota ORYX Rent-a-cara ima 1900 vozila, a u ponudi su vozila svih vrsta, od najmanjih gradskih automobila poput VW up!-a ili opel adama preko velikih poslovnih limuzina kao što su audi A6 ili A8 pa do dostavnih kombi-vozila. Plan je ove godine odraditi gotovo 50.000 najmova, što predstavlja rast od približno sedam posto u odnosu na prošlu godinu - rekao nam je Ivan Zubak, predsjednik Uprave ORYX Grupe.

Među najbrže rastućim rent-a-carovima je Fleet, koji posluje u sklopu TRCZ Grupe. Ove godine očekuju rast veći od 30 posto, a zbog toga ulažu u razvoj flote vozila. Klijentima su na raspolaganju različiti tipovi, a kako očekuju povećanu potražnju sa sjevernoameričkoga kontinenta, sve je više vozila s automatskim mjenjačem.

Proširene usluge - S obzirom na brzi rast od početka poslovanja, kod nas je obnova i povećanje flote vrlo česta. Rast broja vozila uvjetovan je i poslovnim iskoracima na pojedinim tržištima. Tako smo primjerice krajem protekle godine značajno pojačali flotu vozila s automatskim mjenjačem s obzirom na uspostavljanje suradnje s poslovnim subjektima iz Kanade i SAD-a. Ove smo godine ponudu pojačali uslugama Cargo, Eco i Elite. Time smo uz standardno povećanje broja vozila dodatno rasli i u segmentima dostavnih, luksuznih i vozila sa smanjenom emisijom ugljičnog dioksida - veli Krešimir Dobrilović, direktor FLEET Rent-a-cara.

Upravo kvalitetu vozila ističu svi rent-a-carovi. Riječ je uglavnom o novim vozilima koja se mijenjaju praktički svake godine. To daje klijentima dodatnu sigurnost da će imati najbolji automobil kada ga unajme.- Hertz International širom svijeta ima vrlo stroge uvjete glede kvalitete flote vozila, pa tako i u Hrvatskoj sva Hertzova vozila smiju biti najviše dvije godine stara i s manje od 50 tisuća prijeđenih kilometara. Većina naših vozila u Hrvatskoj sasvim su nova i provedu u Hertzovoj floti prosječno 4-5 mjeseci, nakon čega se vraćaju partnerima dobavljačima – istaknuo je Vladimir Banović iz Hertz rent-a-cara.Hrvatsko tržište specifično je zbog povećane potražnje vozila ljeti. Ali rent-a-carovi spremni su odgovoriti na sve zahtjeve klijenata cijele godine.

Fer utakmica - Hrvatsko rent-a-car tržište u mnogočemu je specifično i budući da smo u tom poslu već šestu godinu, možemo iz vlastita iskustva ustvrditi kako postoje određeni uzorci koji se ponavljaju otprilike svake tri godine, a to znači da u tom razdoblju dođe do svojevrsne poplave pružatelja usluga najma vozila, nakon čega se tržište čisti iduće dvije godine i ostaju samo oni koji se kvalitetom izbore za mjesto. U ovih šest godina mi smo ih proživjeli ukupno tri, od čega se posljednji događa upravo sada. Zadovoljni smo svojom pozicijom s obzirom na to da smo tržišni lider, kako po veličini flote tako i po broju odrađenih najmova i broju poslovnica. No svjesni smo da nije lako biti lider te da svi pucaju na našu poziciju. Stoga radimo intenzivno na tome da ostanemo tu gdje jesmo vodeći računa o tome da nije bitno tko ima veću flotu, već tko ima bolju iskoristivost flote i bolju kvalitetu. Lider se očituje po tome, a ne po veličini voznog parka - tvrdi Zubak.

S takvom ocjenom tržišta složio se i Krešimir Dobrilović, a dva najveća suparnika imaju otprilike sličan model privlačenja novih klijenata. Kvaliteta i sigurnost prije svega.- Klijente privlačimo kombinacijom kvalitete, razine usluge, pristupačnih cijena te znanjem i iskustvom koje pretačemo u kvalitetan odnos s njima. Gledajući odnose i konkurenciju nekolicine vodećih kuća kod nas, moramo konstatirati da je tržišna utrka korektna, što sustavno rezultira poboljšanjem kvalitete i uvjeta – završio je Dobrilović.

03. svibanj 2024 10:13