Poslovna scena
StoryEditor

Riješena dvojba je li za obračun ‘stariji’ račun ili isporuka

24. Travanj 2014.

Skraćeni rokovi sastavljanja i dostavljanja PDV obrasca aktualizirali su pitanje nastanka porezne obveze kod isporučitelja dobara i usluga, a s tim povezano i pitanje datuma stjecanja prava na odbitak pretporeza kod primatelja isporuke.

Osim toga način obračunavanja PDV-a kojim se porezna obveza prenosi na stjecatelja dobara iz druge države članice i na primatelja usluga iz EU i iz inozemstva, uz ostvarivanje prava na pretporez u istom obračunskom razdoblju (ako stjecatelj ima pravo na odbitak pretporeza), nametnuo je potrebu preciznog definiranja datuma nastanka porezne obveze i datuma stjecanja prava na pretporez.

Zakon i Pravilnik o PDV-u reguliraju ta pitanja vezujući obvezu obračuna PDV-a uz oporezivi događaj. Oporezivi događaj nastaje u obračunskom razdoblju u kojem su dobra isporučena ili usluge obavljene, neovisno o tome je li za obavljenu isporuku izdan račun. Obveza obračuna PDV-a nastaje i ako nije bilo isporuke, ali je izdan račun, osim ako se izdani račun stornira. Pravo na pretporez porezni obveznik stječe u istom razdoblju u kojem nastaje obveza obračunavanja PDV-a, s tim da se pravo na pretporez uvjetuje primljenom isporukom i računom propisanog sadržaja. Ako porezni obveznik sam obračunava poreznu obvezu za primljena dobra i usluge (jer je prema Zakonu na njega prenesena porezna obveza) i istovremeno prema toj primljenoj isporuci ostvaruje pravo na pretporez, obavlja se obračunsko prebijanje obračunanog PDV-a i pretporeza, bez novčanog tijeka, što u odnosu na ranije propise za obveznike PDV-a predstavlja znatnu pogodnost.

Otvorena pitanja Unatoč opširnim odredbama Zakona i Pravilnika, u slučaju kad je dobro primljeno iz druge države članice EU potkraj mjeseca, a račun je stigao početkom sljedećeg mjeseca, postavljalo se pitanje u kojem obračunskom razdoblju nastaje porezna obveza na stjecanje i pravo na odbitak pretporeza: u mjesecu u kojem je primljeno dobro ili u mjesecu u kojem je primljen račun? Za usluge primljene iz drugih država članica EU i iz trećih država za koje je stjecatelj u Hrvatskoj porezni obveznik s pravom na pretporez javljale su se identične dvojbe u slučaju kad je usluga primljena u jednom, a račun uopće nije primljen ili je primljen u drugom obračunskom razdoblju.Ministarstvo financija riješilo je te dvojbe pisanom uputom od 1. travnja 2014. kojom detaljno pojašnjava postupanja obveznika PDV-a koji posluju u tuzemstvu i onih koji posluju s poduzetnicima iz EU odnosno iz trećih država. Uputa je dostupna na web-stranicama Porezne uprave.Obveznici PDV-a koji isporučuju dobra i usluge u tuzemstvu dužni su obračunati PDV u onom obračunskom razdoblju u kojem su obavili isporuku ili izdali račun, ovisno što je ranije. Iznimno, ako isporuka nije obavljena, a izdani račun stornira se do roka za predaju PDV obrasca, ne treba obračunati PDV. Porezni obveznik kojemu su dobra ili usluge isporučeni (kupac) stječe pravo na pretporez u onom obračunskom razdoblju u kojem je primio dobro ili uslugu, uz uvjet da je račun primio do roka za sastavljanje PDV obrasca. Na primjer, ako su dobro ili usluga primljeni u travnju, a račun primljen do 20. svibnja, porezni obveznik ostvaruje pravo na pretporez za travanj. Samo ako račun kasni više od 20 dana i porezni obveznik ga ne primi do roka za sastavljanje PDV obrasca, pravo na pretporez ostvaruje u sljedećem obračunskom razdoblju u kojem su kumulativno ispunjena oba uvjeta.

Iz EU ili trećih država Obveznicima PDV-a koji stječu dobra iz druge države članice EU obveza obračunavanja PDV-a nastaje u trenutku izdavanja računa (izdaje ga isporučitelj iz druge države EU), a ako račun nije izdan, obveza nastaje 15. dan u mjesecu nakon mjeseca u kojem je primljeno dobro. Pravo na pretporez nastaje u istom mjesecu u kojem nastaje porezna obveza. Dakle, porezni obveznik stjecatelj dobara iz EU mora paziti u kojem mu razdoblju nastaje obveza obračunavanja PDV-a, a u istom razdoblju stječe i pravo na pretporez. To će u pravilu biti mjesec u kojem je primio račun, a ako račun nije izdan u propisanom roku, tada mjesec koji slijedi nakon mjeseca u kojem je primljena isporuka. Nema novčanog tijeka, obračunanim PDV-om koristi se kao pretporezom (dakako, uz uvjet da obveznik PDV-a ima pravo na pretporez). Pri uvozu dobara iz trećih država koje nisu dio EU, PDV-a obračunava Carinska uprava. Uvozniku nastaje obveza PDV-a koji treba uplatiti u Državni proračun. Obveznik PDV-a ostvaruje pravo na pretporez u obračunskom razdoblju u kojem je primio carinsku deklaraciju, što može biti ranije od razdoblja u kojem je obavljeno plaćanje. Na primjer, ako je carinska deklaracija izdana s datumom iz travnja, uvoznik ima pravo prema toj osnovi iskazati pretporez u obračunu za travanj, iako do kraja travnja nije platio PDV pri uvozu.

25. travanj 2024 07:19