Poslovna scena
StoryEditor

Rinkovec: Odluka o kupnji Ingre donesena je ad hoc, rizik je velik

17. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Interes Đure Đakovića za preuzimanje Ingre u samo pola sata trgovanja podigao je cijenu dionice te građevinske kompanije za 25 posto na 5,77 kuna uz gotovo milijun kuna prometa.

Burzovni analitičar Roman Rinkovec za Lider kaže kako vijest o preuzimanju neće pomoći Zagrebačkoj burzi koja ima previše problema da bi joj to puno značilo.- Ovu vijest tumačim kao spas u zadnji čas, gašenje požara. Pretpostavljam da je odluka donesena u vrlo kratkom roku, ad hoc i da joj nije prethodila dubinska analiza situacije, niti cost benefit analiza, niti se razmišljalo o riziku takvog posla- komentirao je Rinkovec.

Nada se, kaže, da će cijela priča sretno završiti, no rizik je velik. Možemo samo držati fige da će to Ingri pomoći, a da neće naškoditi Đuri Đakoviću, kaže Rinkovec.Đuro Đaković bi za preuzimanje Ingre trebao ponuditi cijenu izračunatu kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca, koja prethode danu Izjavi namjere. To bi bilo oko 6,09 kuna po dionici, a ukupno je izdano preko 13,5 milijuna dionica Ingre. Đuro Đaković tako bi trebao imati oko 82,5 milijuna kuna spremnih za preuzimanje, makar zasigurno neće biti riječ o 100-postotnom preuzimanju i kupnji svih postojećih dionica.

U odnosu na prvo tromjesečje 2011. poslovni prihodi Ingra Grupe porasli su za 9 posto na 38 milijuna kuna tijekom prvog kvartala ove godine uglavnom zbog djelatnosti sektora Alžira i početka realizacije projekta zaključenog prošle godine. No, gubitak nakon prvog kvartala povećan je na 12,78 milijuna kuna. Neto dug na dan 31. ožujka ove godine iznosio je 950 milijuna kuna.

24. travanj 2024 05:25