Poslovna scena
StoryEditor

‘Rixecker može dobiti 5 tisuća eura kredita, kako će kupiti MIV?‘

28. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Uprava Metalske industrije Varaždin očitovala se na ponudu za preuzimanje njemačkog Rixecker Investmenta i iako drže da je ponuda po svom sadržaju i uvjetima sačinjena sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, nisu zadovoljni cijenom po dionici kao ni namjerom te tvrtke kada je buduće poslovanje u pitanju.

Naime, Rixecker je ponudio 3.050 kuna po dionici, a Uprava MIV-a drži kako to nije fer vrijednost dionice pošto knjigovodstvena vrijednost kompanije u prvom polugodištu iznosi 4.922 kune, dok je na kraju prošle godine iznosila 4.747 kuna. Drugim riječima, ponuđena cijena je 61 posto manja od knjigovodstvene cijene.Također, Uprava navodi kako je tržišna cijena dionica na dan 20. kolovoza iznosila 2.900 kuna, a prosječna godišnja cijena godinu dana prije preuzimanja bila je 2.819 kuna. Tako je prema ponudi za preuzimanje Rixecker bio spreman za preostalih 9.971 dionicu platiti 30,4 milijuna kuna, dok Uprava smatra da bi fer cijena bila oko 48,9 milijuna kuna.

Uprava, na čelu s Franjom Turekom, dodaje i akko nisu zadovoljni namjerom Rixeckera kada je u pitanju buduće poslovanje i razvoj MIV-a. Navode primjere s posljednje dvije Glavne skupštine kompanije kada je ponuditelj isticao da je on pojedinačno najveći dioničar i ‘kao takav pokušao ostvarivati svoje interese protivno drugim dioničarima koji su putem svojih punomoćenika glasovali za određeni prijedlog odluke ili protiv njega čime nisu podržali stavove ponuditelja, a na što Uprava i Nadzorni odbor nemaju utjecaja‘. Iz toga Uprava zaključuje kako je ponuditelj ‘nezadovoljan time što nije mogao ostvariti svoje interese‘.

Uz to, Rixecker nije zadovoljan poslovanjem MIV-a od 2008. do 2010., dok se Uprava brani nagomilanim problemima iz raniejg perioda te globalnom krizom. - Sumnjamo da će ponuditelj kontinuirano i na dugoročnoj osnovi pridonijeti pozitivnim trendovima u razvoju MIV-a budući da nema jasnu viziju pravca razvoja. Osim toga ponuditelj nema materijalnih i financijskih potencijala. Prema javno dostupnim podacima Rixecker je osnovan 27. kolovoza 2009., ima dvoje zaposlenih, kapital iznosi 500 eura, a dozvoljeno kreditiranje od strane banaka do 5 tisuća eura - stoji u mišljenju Uprave.

Također, vodstvo MIV-a smatra da Rixecker nastupa zajedno s Hydrotech General Tradingom od kojih je kupio dionice na temelju čega je i nastala obveza za preuzimanje. Uprava ocjenjuje da ponuditelj ne nudi niti jedan novi oblik strateških aktivnosti koje se ne provodi u poslovanju ciljnog druptva kao i da jasno ne obrazlaže područja i metode djelovanja te ne navodi vrijeme trajanja konsolidacije kao niti očekivane efekte u svim segmentima poslovanja, a smatraju da nisu navedene niti jasne odrednice politike zapošljavanja.

Ukupni prihodi MIV-a u prvom polugodištu iznosili su 100,3 milijuna kuna (prošle godine 92,7 milijuna kuna), dok je ostvarena dobit od 1,81 milijun kuna u usporedbi s 969 tisuća kuna minusa u prvih šest mjeseci 2011. godine.

Kompanijska analiza MIV-a prije krize

19. travanj 2024 21:08