Poslovna scena
StoryEditor

Rusija prodala 19,5 posto Rosnefta, dionice na povijesnom maksimumu

08. Prosinac 2016.

Cijene dionica Rosnefta dosegnule su u četvrtak povijesno najvišu razinu nakon vijesti o prodaji državnog udjela od 19,5 posto u toj ruskoj naftnoj kompaniji, izvještavaju u četvrtak ruski mediji.

Cijena dionica Rosnefta na Moskovskoj burzi porasla je za sedam posto, na 380 rubalja i dosegnula je povijesno najvišu vrijednost, nakon izvješća o prodaji manjinskog državnog udjela te tvrtke katarskom investicijskom fondu i i tvrtki Glencore.

Rusija je u srijedu objavila da je prodala manjinski udio od 19,5 posto u državnom naftnom divu Rosneftu za 10,5 milijardi eura katarskom državnom investicijskom fondu i tvrtki za trgovanje sirovinama Glencoreu. To je objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon sastanka s izvršnim direktorom Rosnefta Igorom Sečinom.

Država će zadržati kontrolni udio, a već od prije udio u Rosneftu, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji i jednoj od najvećih u svijetu, od 19,75 posto drži britanski naftni div BP.

Dugo vođeni pregovori o privatizaciji Rosnefta dio su napora ruske vlade da proda dio državne imovine kako bi popunila proračun koji je u problemima zbog dvogodišnje recesije, pada cijena nafte i sankcija zapada zbog ruske intervencije u Ukrajini.

19. travanj 2024 13:24