Poslovna scena
StoryEditor

Ruske i turske tvrtke pojačat će ulaganja u Hrvatsku?

26. Lipanj 2013.

S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju očekuju se pozitivni efekti na domaćem tržištu kapitala, te veći interes kompanija iz država koje nisu članice EU-a, primjerice iz Rusije i Turske, za kupnju ili ulaganje u hrvatske kompanije, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

-Iako ne očekujem da će odmah doći do porasta likvidnosti na domaćem tržištu i jačanja Crobexa, čim dođe do barem nekakvog poboljšanja trendova u domaćem gospodarstvu, doći će i do toga- procjenjuje Bubalo.

Dodaje i da je moguć veći interes kompanija iz zemalja koje nisu članice EU-a, primjerice iz Rusije i Turske, za ulazak u hrvatske kompanije, kako bi nakon 1. srpnja odmah stekle pozicije i na europskom tržištu.

-Tim više što je u nas mnogo kompanija u predstečajnoj nagodbi, koje traže izlaz iz krize, pa možda neke ‘zapnu‘ za oko stranim investitorima- kaže Bubalo.

I domaće kompanije mogle bi s ulaskom u EU intenzivirati aktivnosti spajanja i akvizicija, uslijed nastojanja da se bolje nose s konkurencijom izvana, odnosno ojačaju svoje postojeće pozicije na tržištima gdje su aktivne, dodaje Bubalo.

U tom kontekstu može se promatrati i nedavno sklopljen posao Agrokora o ulasku u većinsko vlasništvo slovenskog maloprodajnog lanca Mercator.

Sama brokerska industrija, pak, dobro je pripremljena za ulazak u EU, ocjenjuje Bubalo.

-U zakonodavnom i tehnološkom smislu već smo dugo na razini europskih normi. U tržišnom smislu ne očekujem veliki pritisak konkurencije iz EU-a. Naime, domaći financijski sektor je pripremljen i većina brokerskih kuća posjeduje mogućnost trgovanja na domaćim i inozemnim burzama, kao i stabilnu bazu klijenata, a sama baza klijenata mogla bi se upravo i proširiti novim stranim investitorima. Isto tako smatram da će strana brokerska društva na domaćem tržištu nastupati partnerski s domaćim brokerskim kućama, radije nego osnivati vlastite- navodi Bubalo.

Kao jednu od najvećih prednosti ulaska u EU, što se tiče financijskog sektora, Bubalo ističe mogućnost lakšeg i jednostavnijeg zaduživanja države u inozemstvu.

-Time bi se mogla povećati kreditna aktivnost banaka prema gospodarstvu, a to bi potaknulo oporavak poslovanja kompanija i njihovih financijskih rezultata. U konačnici, sve bi to moglo utjecati i na cijene dionica tih kompanija, odnosno na oporavak Crobexa- zaključuje Nigela Bubalo.

19. travanj 2024 12:03