Poslovna scena
StoryEditor

Ruski Gazprom zainteresiran za Inine benzinske postaje?

07. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Ruska kompanija Gazprom ne razmišlja o ulasku u Inu, no budući da je zainteresirana za maloprodaju u blizini rafinerije u Pančevu mogla bi razmišljati o kupovini Ininih benzinskih postaja.

Tako je predsjednik Uprave Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko, koja je u vlasništvu Gazproma, na pitanje jesu li Gazprom ili NIS zainteresirani za ulazak u Inu, odgovorio kako nitijedna od dvije kompanije ne razmišlja o ulasku u Inu, no kako novac tome nije razlog, piše Jutarnji list.

Gazprom je megakompanija s 393.000 zaposlenih, prošle godine ostvarila je prihod od 153 milijarde dolara te dobit od čak 38,7 milijardi dolara. Kravčenko je kazao kako Gazprom proučava razne mogućnosti u Europi, a posebno ga zanimaju različiti projekti u regiji te kupnja benzinskih stanica u državama u blizini rafinerije u Pančevu.

Stoga Gazprom ne zanima Ina, njena nalazišta nafte i plina te rafinerije u Sisku i Rijeci, ali ga interesira njena maloprodaja, odnosno hrvatsko tržište na kojemu bi prodavali derivate prerađene u Pančevu.

Ni Rosnjetu, ruskom naftnom gigantu koji ima 106.000 zaposlenih, prihod od 102 milijarde dolara te dobit od 11,1 milijardu dolara, investicija od tri milijarde eura, koliko stoji mađarski udio u Ini, ne bi predstavljala nikakvu prepreku.

Tim više što je Rosnjeft ove godine potpisao ugovor s Kinom po kojemu će toj zemlji isporučiti 365 milijuna tona nafte i za to dobiti 270 milijardi dolara. Zbog toga ne čudi kada izvor blizak vrhu ruske kompanije objašnjava da Igor Sečin, predsjednik Uprave i blizak prijatelje Vladimira Putina, ima druge prioritete.

No, kako se u politici i biznisu nikada ne smiju zatvarati vrata, u Moskvi ne opovrgavaju da se razgovara sa Zagrebom te da postoji neizravna komunikacija s Budimpeštom. Kako je, međutim, samo u Europi zatvoreno više od dvadesetak rafinerija, kako su se prihodi naftnih kompanija strmoglavili, Gazprom je 2012. godine u odnosu na 2011. smanjio dobit za čak šest milijardi dolara, za ulazak u vlasničku strukturu Ine nema pretjeranog ni poslovnog, a ni političkog opravdanja.

23. travanj 2024 15:01