Poslovna scena
StoryEditor

S&P zadržao kreditni rejting ZABE na ‘bb+‘

14. Listopad 2013.

Agencija Standard&Poor‘s zadržala je rejting Zagrebačke banke (ZABA)na ‘bb+‘ uz negativne izglede, istaknuvši bančinu vodeću poziciju na hrvatskom tržištu i adekvatnu kapitaliziranost, ali i visoku izloženost prema Vladi kroz udjele u državnim vrijednosnicama i kreditiranje državnih subjekata, stoji u najnovijem izvješću te agencije o ZABI.

„Samostalni kreditni profil Zagrebačke banke (SACP) ocijenjen s „bb+“ odražava naš pogled na vodeću poziciju banke na hrvatskom tržištu i njezinu adekvatnu kapitaliziranost. Ti su faktori donekle poništeni stalnim negativnim pritiskom na kvalitetu imovine i operativne rezultate Zagrebačke banke“, kaže se u izvješću.

U Agenciji i dalje smatraju da je Zagrebačka banka „strateški važna“ podružnica UniCredit Bank Austria AG, većinskog dioničara banke s udjelom od 84,5 posto.

„Vjerujemo da se Zagrebačka banka dobro uklapa u cilj UniCredita da postane veliki igrač u poslovnom bankarstvu u srednjoj i istočnoj Europi. Ipak, naš dugoročni rejting za Zagrebačku banku zadržavamo na ocjeni za dugoročno zaduživanje Hrvatske u stranoj valuti, odnosno „BB+“. To prije svega odražava visoku izloženost Zagrebačke banke prema Vladi RH kroz udjele u državnim vrijednosnicama i kreditiranje državnih subjekata“, kaže se u priopćenju.

S obzirom da je profil Zagrebačke banke na istoj razini kao i dugoročni državni rejting, u ovom trenutku u dugoročni rejting banke S&P ne uračunava bilo kakvu podršku.

Negativni izgledi S&P-ja za rejting Zagrebačke banke odražavaju vjerojatnost njegova snižavanja u slučaju pada rejtinga Hrvatske.

„Postoji mogućnost da ćemo sniziti hrvatski rejting ako gospodarstvo RH oslabi više od naših trenutnih prognoza, uz produbljenje deficita ili pogoršanje uvjeta vanjskog financiranja“, navode u S&P-ju.

U slučaju daljnjih pritisaka na kvalitetu imovine koji bi mogli ukazati na povećani rizik i dodatno opterećenje operativnih rezultata, postoji mogućnost snižavanja samostalnog kreditnog profila banke (SACP), navodi dalje ta agencija.

„Ipak, to samo po sebi vjerojatno ne bi bilo dovoljno za automatsko snižavanje rejtinga Zagrebačke banke jer bismo u tom slučaju u obzir uzeli i vjerojatnost podrške od strane UniCredit grupe. U slučaju da izglede za kreditni rejting Hrvatske revidiramo na stabilne, isto bismo učinili i s izgledima banke“, ističe se u izvješću.

U S&P-ju procjenjuju da je poslovna pozicija Zagrebačke banke snažna. Banka je već dugo prisutna na domaćem tržištu i drži udjel od približno 25 posto u kreditima i depozitima.

Unatoč jakoj konkurenciji, ta je banka uspješno iskoristila svoj dominantni brend i mrežu te zadržala čvrstu bazu klijenata, što je vidljivo iz stabilnog udjela na tržištu u proteklih nekoliko godina, ističe se u izvješću.

„Vjerujemo kako će trenutni teški uvjeti na tržištu i dalje negativno utjecati na konkurentnu dinamiku hrvatskog bankarskog tržišta. Male bi se banke mogle naći u problemima, dok bi vodeće banke, uključujući Zagrebačku banku, mogle ojačati svoje tržišne pozicije“, procjenjuju u S&P-ju.

Zagrebačka banka većinu svojih prihoda ostvaruje u poslovanju s građanima i poduzećima, uz tek neznatni doprinos od trgovanja i drugih nestalnih izvora.

„Prema našem mišljenju, ograničena geografska diversifikacija banke predstavlja slabost. Osim male podružnice u Bosni i Hercegovini, koja predstavlja oko 10 posto konsolidirane imovine Zagrebačke banke ponderirane stupnjevima rizika (RWA), poslovanje je koncentrirano u Hrvatskoj, malom tržištu sa samo 4,4 milijuna stanovnika“, stoji u izvješću.

Spremnost prihvaćanja rizika i politike Zagrebačke banke u skladu su sa smjernicama UniCredit grupe, navodi se dalje.

Uprava je uspješno zadržala čvrstu kontrolu nad troškovima, što je rezultiralo dobrom operativnom učinkovitošću u usporedbi s konkurentima, kaže se, među ostalim, u najnovijem izvješću S&P-ja.

25. travanj 2024 13:20