Poslovna scena
StoryEditor

Salford nije odustao od mljekare u Kukuzovcu

15. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Engleski investicijski fond Salford nije odustao od izgradnje mljekare na području sinjske gospodarske zone Kukuzovac. Salford je preko svoje tvrtke Danube Foods Group B.V., odnosno u Hrvatskoj posebno osnovane tvrtke Mils mljekara Sinj, na Kukuzovcu kupio građevinsku parcelu površine 12.000 četvornih metara.

Izradili smo glavni projekt, dobili građevinsku dozvolu i nedavno, poslije provedenog natječaja, izabrali izvođača s kojim se pripremamo potpisati ugovor o izgradnji. Kad će točno početi izgradnja, ne mogu reći, ali to će svakako biti u ovoj godini – rekao je za Slobodnu Dalmaciju Vladimir Škoro, direktor ‘Mils mljekare Sinj‘ i predstavnik Salforda u Hrvatskoj.

Salford je preko Danube Foods holdinga do sada ulagao u prehrambenu industriju, najviše u mljekarstvu, na području Srbije, BiH te Makedonije, kao i Ukrajine, Rusije i Gruzije. Direktor Salfordove beogradske mljekare Imlek Slavko Petrović najavio je na hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu, održanom u Zagrebu u studenome 2010., najveću Salfordovu greenfield investiciju u Hrvatskoj, mljekaru na Kukuzovcu pokraj Sinja, u koju namjeravaju uložiti sedam milijuna eura.

Dolazak u Hrvatsku Salford je temeljio na preuzimanju brenda splitskog Milsa, njegovih zaposlenika te izmještanja proizvodnje s lokacije u Splitu, koja je izmjenom prostornog plana od industrijske postala atraktivna poslovno-stambena, na Kukuzovac. Od prošle godine, dok se najavljivao skorašnji početak izgradnje mljekare na Kukuzovcu, na hrvatskom su se tržištu pojavili proizvodi na kojima je kao ime proizvođača stajalo Mils mljekara Sinj. Pokazalo se, međutim, da na Kukuzovcu još nema ni ‘m‘ od mljekare, a spomenuti proizvodi na tržište su stizali iz BiH, iz jedne od Salfordovih mljekara s područja Republike Srpske. U međuvremenu je pukla ljubav između Salforda i mljekare Mils, odnosno njihovih vlasnika.

− Suradnju s Milsom potpuno smo prekinuli od početka ove godine. Iz naziva tvrtke izbacit ćemo ime Milsa i podnijeli smo zahtjev nadležnom trgovačkom sudu za promjenom naziva naše tvrtke u Mljekara Sinj – kaže Škoro. U isto vrijeme dok su najavljivali početak radova na izgradnji mljekare na Kukuzovcu, iz Salforda su pokrenuli proces prodaje cjelokupnog portfelja u regiji uz obrazloženje da su završili planirani investicijski ciklus. Najozbiljniji kupac bila je nizozemska mljekarska korporacija FrieslandCampina International, s kojom su pregovori o preuzimanju počeli u veljači ove godine. Krajem svibnja obje su tvrtke odvojeno izvijestile javnost da su okončale pregovore jer nisu uspjele postići dogovor o uvjetima preuzimanja.− Zbog pregovora o preuzimanju cjelokupnog portfelja Salforda u regiji od nizozemske korporacije, zaustavili smo aktivnosti na izgradnji mljekare na Kukuzovcu. Budući da je izostalo očekivano preuzimanje, mi nastavljamo s novim ulaganjima u regiji. Prošlog smo tjedna za osam milijuna eura preuzeli bosansko-hercegovačku tvrtku ‘Natura vita‘ u Tesliću, a sada nam je u prvom planu mljekara na Kukuzovcu. Kapacitirat ćemo je na 100 tisuća litara mlijeka dnevno, s tim da ćemo u početku raditi s pola kapaciteta. Zaposlit ćemo 50 radnika, jer nas na toliki broj veže ugovor o kupnji zemljišta s Gradom Sinjem – kaže Škoro.

03. svibanj 2024 08:36