Poslovna scena
StoryEditor

Samo Valamar Riviera predala valjanu ponudu za kupnju državnih dionica tvrtke Imperial

05. Srpanj 2016.

Turistička kompanija Valamar Riviera jedina je Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) dostavila valjanu obvezujuću ponudu za kupnju 50,08 posto državnih dionica u rapskoj hotelskoj tvrtki Imperial, za što je ponudila 260,8 milijuna kuna ili gotovo 900 tisuća kuna više od početno tražene cijene, objavili su u utorak iz CERP-a.

U utorak, 5. srpnja u 14 sati istekao je, naime, rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju državnih dionica u Imperialu, na čiju je dostavu CERP početkom svibnja ove godine pozvao svih 11 potencijalno zainteresiranih investitora, koji su za tu kupnju još krajem studenog prošle godine dostavili neobvezujuće ponude.

Cijeli se proces odužio do početka ovog srpnja zbog parlamentarnih izbora i formiranja nove, sada već bivše odnosno tehničke vlade, kao i formiranja novog Upravnog vijeća CERP-a koje donosi odluke. To je Vijeće tako tek početkom svibnja ove godine odlučilo o početnoj cijeni za 50,08 posto dionica Imperiala od 259,9 milijuna kuna, odnosno 816,18 kuna po dionici.

Da je Valamar Riviera jedina dostavila valjanu obvezujuću ponudu za kupnju dionica Imperiala utvrdilo je u utorak CERP-ovo Povjerenstvo za ponude, a o predaji te ponude Valamar Riviera izvijestila je i Zagrebačku burzu navodeći da su "s AZ obveznim mirovinskim fondom zaključili ugovor o suradnji kojim uspostavljaju odnos zajedničkog djelovanja spram društva Imperial Rab".

Ističući zadovoljstvo pristiglom ponudom zbog ponuđene veće cijene u odnosu na prijašnja dva natječaja (kroz prošle skoro tri godine), kada se za dionice Imperiala tražilo 782,35 po dionici, odnosno 249 milijuna kuna za cijeli portfelj, iz CERP-a naglašavaju da će njihove stručne službe idućih dana izvršiti detaljnu analizu ponude Valamara.

Napominju i da su tijekom trajanja poziva za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imperiala otkupljene dvije ponudbene dokumentacije, kao i da su zapravo stigle dvije obvezujuće ponude, ali je jedna odmah odbačena kao nevaljana, dok je Valamarova ocijenjena valjanom.

Imperial je najvažnija hotelsko-turistička tvrtka na otoku Rabu i jedna od važnijih na Kvarneru, osnovana je 1965., a danas raspolaže smještajnim kapacitetom od ukupno nešto više od 7.500 kreveta, od čega 1.305 u hotelima (Grand Hotel Imperial, Carolina, Eva i Padova), 1.170 u turističkim naseljima (TN San Marino i TN Suha Punta), 38 je u vilama, dok je u dva kampa 5.000 mjesta (San Marino i Padova 3). U vlasničkoj strukturi, osim 50,08 posto dionica koje drži država, još su brojni mali dioničari, ali s malim udjelima od tek par postotaka. Tvrtka je prošle godine ostvarila 17,1 milijun kuna neto dobiti, a i prijašnjih godina je poslovala najčešće pozitivno.

Valamar o ponudi: nastavljamo ulaganje u kvalitetan turizam 

Iz Valamara su priopćili kako su s AZ obveznim mirovinskim fondovima, koji trenutno drže 9,45 posto dionica Imperiala, zajednički u procesu privatizacije rapske hotelske tvrtke.

- Potencijalno ulaganje u Imperial Rab, tvrtku koja počiva na dugoj tradiciji i visokoj kvaliteti destinacije i turističkih usluga, vidimo kao nastavak strategije investiranja u razvoj i podizanje kvalitete hrvatskog turizma, naglašavaju iz Valamara.

Ulazak u taj projekt s AZ-om vide kao "sinergiju iskustva i snage vodećeg institucionalnog investitora u RH te operativnih znanja, stručnosti i vrhunskih rezultata vodeće tvrtke u turizmu u Hrvatskoj".

Valamar Riviera jedna je od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj koja u 25 hotela i ljetovališta te 13 kampova može dnevno primiti do 48.000 gostiju. Ujedno su i među najvećim ulagačima u hrvatski turizam s ukupno 2,6 milijarde kuna uloženih u proteklih 12 godina, a i njihova dionica je, kako sami kažu, jedna od najlikvidnijih na službenoj kotaciji Zagrebačke burze s tržišnom kapitalizacijom od 3,1 milijardu kuna.

Iz Valamara ističu i da su AZ obvezni mirovinski fondovi najveći institucionalni investitor u RH s ukupnom imovinom pod upravljanjem većom od 30 milijardi kuna. U AZ obveznim mirovinskim fondovima trenutno za mirovinu štedi preko 600 tisuća hrvatskih zaposlenika, dok u okviru investicijske strategije ti fondovi žele povećati ulaganje u hrvatski turizam. AZ obvezni mirovinski fondovi značajni su dioničari Arenaturista, Plave lagune, Ilirije i drugih turističkih kompanija koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi.

Inače, dionica Imperiala danas je bila i u fokusu ulagača na Zagrebačkoj burzi s prometom nešto većim od dva milijuna kuna te skokom cijene za 30,1 posto, na 735 kuna.

19. travanj 2024 22:47