Poslovna scena
StoryEditor

Saša Kramar: Za 80 posto čelnika domaćih tvrtki digitalizacija je najvažnija za razvoj njihovih poduzeća

25. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Prvog dana 9. Combis konferencije, središnjeg godišnjeg događanja u organizaciji Combisa, vodeći ljudi više uspješnih kompanija iz Hrvatske sudjelovali su na okruglom stolu "ICT u zemlji nogometa i turizma" na kojem su naglasili kako digitalno nije budućnost, kao što neki misle, nego sadašnjost te kako hrvatske kompanije imaju svoju priliku u digitalnoj (r)evoluciji.

Rasprava se razvila oko više tema - konkurentnosti, poslovnih iskoraka u inozemstvo, strategije ulaganja, izazova u zapošljavanju i percepcije IT-ja u Hrvatskoj i inozemstvu – koje su u fokusu hrvatskih kompanija.

Na temu iskoraka na međunarodno tržište Ivan Gabrić, predsjednik Uprave Combisa, je ustvrdio kako je Combisu i nadalje ambicija razvijati poslovanje u inozemstvu, no nikako se ne smije zanemariti domaće korisnike i domaće tržište. Inozemstvo je strateška odrednica, a Hrvatska platforma za razvoj novih rješenja i usluga, kaže Gabrić.

Saša Kramar, predsjednik Uprave Iskona, naglasio je i važnost razvoja svjesnosti o digitalizaciji što je potkrijepio podatkom da je 80 posto hrvatskih čelnika, prema ovogodišnjem ispitivanju, digitalizaciju navelo kao najvažniju odrednicu u razvoju svojih poduzeća.

Jozo Džakula, direktor IT-a u Konzumu istaknuo je kako je Konzum trenutačno okrenut razvijanju online poslovanja te da na njemu intenzivno rade. "Konzum ima svoj web shop već desetak godina i to nije ništa novo, lako ga je koristiti i koristi se, no sada ga pokušavamo postaviti kao najbolju svjetsku praksu. Budućnost je online, samo je pitanje vremena kada će doći do snažnijeg rasta web prodaje", rekao je Džakula.

Željko Pavić, član Uprave FINA-e među važnim projektima naveo je projekt međunarodne razmjene vjerodajnica sa Slovenijom, koji je započeo, a za koji očekuje da će se uskoro proširiti i na regiju.

Osvrćući se pak na izazove u zapošljavanju i zadržavanju IT stručnjaka, Slaven Dobrić, član Uprave Allianza Zagreb, istaknuo je kako su kolege iz IT-ja najzahvalniji, najinteligentniji, najkvalitetniji ali i najzahtjevniji zaposlenici. "Svaki dan s njima razgovaramo kako bismo osigurali kvalitetu, a više je čimbenika vezano uz njihovo zadovoljstvo. To su dijeljenje istih vrijednosti s tvrtkom u kojoj rade, plaća koja je većinom određena tržištem, mogućnost za dodatnom edukacijom te izazovnost projekata jer nitko ne želi raditi na zastarjeloj tehnologiji".

ICT je postao jezgra poslovanja i gotovo da ne postoji grana koja nije podržana ICT-jem, tako da su se svi sudionici složili da je pred ICT-jem svjetla budućnost.

18. travanj 2024 07:43