Poslovna scena
StoryEditor

Sastanak o sudbini Pletenine Iris odgođen za sutra

14. Siječanj 2013.

Za danas najavljen sastanak vlasnika riječke tvrtke Pletenina Iris i oko 80 radnica o ostvarivanju radničkih prava nakon zatvaranja pogona te tvrtke u Kukuljanovu kraj Rijeke odgođen je za sutra, doznaje se od predsjednice Sindikata radnika trgovine Hrvatske Zore Radetić.

Radetić je danas u telefonskom razgovoru za Hinu kazala da im je talijanski vlasnik tvrtke poručio da će na sastanak doći sutra, nakon što se sastane s odvjetnikom, pa su stoga i radnice, koje su najavile da će se boriti za svoja prava, odgodile okupljanje za sutra.Od vlasnika će zatražiti da im predoči plan postupanja u vezi s ostvarivanjem njihovih prava.

Prošlog tjedna iz sindikata su izvijestili da je ‘Pletenina Iris‘, u kojoj se izrađivala odjeća i za u svijetu popularne brandove, najavila da svoj pogon iz Kukuljanova kraj Rijeke seli u Srbiju, u industrijsku zonu Niš, da su strojevi već odnijeti iz pogona te da oko 80 radnica ostaje bez posla.

Radnicama, koje su u dvije skupine, prva do 7. , a druga do 14. siječnja, bile na kolektivnom godišnjem odmoru od 10-ak dana, nisu predane nikakve isprave o statusu, nisu im uručeni otkazi, ne znaju jesu li na slobodnim danima, godišnjem odmoru ili čekanju.

Stoga su poručile vlasniku da će ga danas čekati ispred pogona kako bi im odgovorio hoće li im uručiti otkaze kao tehnološkom višku te hoće li im isplatiti plaće i otpremnine, budući da dio radnica ondje radi više od deset godina. Vlasnik im je odgovorio da će doći na zakazani sastanak.

Radnicama ‘Pletenine Iris‘ uređena je samo isplata plaća za listopad prošle godine, o čemu je s poslodavcem potpisan sporazum.

19. travanj 2024 05:57