Poslovna scena
StoryEditor

Sastavlja se lista poslodavaca neurednih platiša doprinosa

03. Travanj 2014.

Unatrag dvije godine Vlada poduzima niz mjera usmjerenih na učinkovitiju kontrolu plaćanja doprinosa za obvezna socijalna osiguranja i onemogućavanje isplate plaće na koju nisu plaćeni doprinosi.

U sklopu tih mjera u sustav kontrole doprinosa uključene su i banke, koje nadziru jesu li uz naloge za isplatu neto plaće predani i nalozi za plaćanje doprinosa, uvedena je zabrana isplate plaće u gotovini, dana je ovlast Poreznoj upravi da objavljuje podatke o poslodavcima koji svojim radnicima ne isplaćuju plaću, uveden je obrazac JOPPD na kojem se svaki dan ažurno iskazuju podaci o dospjelim iznosima doprinosa i poreza na dohodak, a od 15. ožujka 2014. godine primjenjuju se izmijenjena i dopunjena Uredba o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa temeljem radnog odnosa.Postupak kontrole se prema Uredbi zasniva na listi poslodavaca koji se smatraju neurednim platišama doprinosa. Listu sastavlja Porezna uprava, podatke dostavlja Financijskoj agenciji, a agencija ih prosljeđuje poslovnim bankama u kojima ti poslovni subjekti imaju otvorene transakcijske račune. Bankama je dana ovlast i obveza temeljem koje kontroliraju je li poslodavac s liste Porezne uprave uz naloge za isplatu neto plaće predao i naloge za plaćanje doprinosa pa, ako nije, banka je dužna odbiti nalog za isplatu plaće. Povratne informacije ponovno se slijevaju u Financijsku agenciju, koja ih sistematizirane vraća Poreznoj upravi radi poduzimanja mjera prisilne naplate doprinosa.

Što navesti u JOPPD-u

Iako je cilj ostvariti povećani nadzor nad poslodavcima koji ne plaćaju doprinose, zbog posebne tehnike označavanja naloga za isplatu neto plaće mjerama iz Uredbe zahvaćeni su svi poslodavci. Svi poslodavci obvezni su na nalogu za isplatu neto plaće u pozivu na broj platitelja navesti model 67, svoj OIB, a od 15. ožujka 2014. i oznaku JOPPD obrasca na kojem su zaduženi doprinosi za plaću koja se isplaćuje. Dakle, novost je obveza navođenja peteroznamenkaste oznake JOPPD obrasca dostavljenog Poreznoj upravi na kojem su zaduženi doprinosi na plaću koja se isplaćuje. Kao zadnja oznaka u pozivu na broj platitelja na nalogu se navodi odgovarajuća brojka (od 0 do 7) kojom se označava je li riječ o punoj mjesečnoj plaći, prvom ili drugom dijelu plaće, odnosno je li riječ o poslodavcu koji ne plaća doprinos za zapošljavanje invalida, poslodavcu koji se za sve zaposlene radnike koristi oslobođenjem od doprinosa na plaću, poslodavcu koji zapošljava samo radnike osigurane u prvom mirovinskom stupu odnosno o poslodavcu koji je u postupku predstečajne nagodbe ili nad kojim je otvoren stečajni postupak. Opisane oznake navode svi poslodavci, oni koji su na listi Porezne uprave kao neuredni platitelji doprinosa i oni koji redovito plaćaju doprinose. Oznake se navode na nalozima za isplatu svih primitaka koji su u poreznom smislu izjednačeni s plaćom, čak i onih dijelova neto plaće koje poslodavac doznačuje ovrhovoditeljima u postupcima prisilne naplate po ovršnim ispravama te na svim dobrovoljnim uputama o obustavama iz plaće (sindikalna članarina, krediti koje poslodavac usteže na temelju primljenih asignacija i dr.).

Skraćeno vrijeme dugovanja

Te oznake trebaju službeniku banke omogućiti prepoznavanje broja naloga za plaćanje doprinosa koje je poslodavac dužan predati zajedno s nalozima za isplatu neto plaće. Službenik banke ne kontrolira iznose na nalozima, samo provjerava jesu li poslodavci koji su na listi Porezne uprave dostavili sve naloge radi istovremenog plaćanja doprinosa i neto plaće. Iznimka su poslodavci koji plaću isplaćuju s jedinstvenog računa državne riznice. Oni ne navode te oznake na nalozima kojima se realiziraju izravne isplate neto plaća s računa državne riznice, ali ih također moraju navesti pri isplati dijelova neto plaće koje isplaćuju sa svoga transakcijskog računa.Osim novih oznaka na nalozima za isplatu neto plaće još su dvije novosti: pooštren je kriterij za određivanje poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose i skraćen je rok u kojem Porezna uprava sastavlja listu poslodavaca neurednih platitelja doprinosa. Prije izmjene Uredbe poslodavcem koji ne uplaćuje doprinose smatrao se poslodavac koji je dugovao doprinose za dva mjeseca, a od 15. ožujka 2014. poslodavcem koji ne plaća doprinose smatra se poslodavac koji duguje doprinose za jedan mjesec. Ranije je Porezna uprava Financijskoj agenciji dostavljala podatke do 1. u mjesecu za prethodna dva mjeseca, a od 15. ožujka 2014. podaci se dostavljaju do 20. u mjesecu za protekli mjesec.

16. travanj 2024 18:00