Poslovna scena
StoryEditor

Savjet HNB-a dao suglasnost za novu članicu uprave Karlovačke banke

20. Prosinac 2013.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj se sjednici suglasio s imenovanjem Vesne Šojat članicom uprave Karlovačke banke d.d., Karlovac, priopćeno je iz HNB-a.

Imenovanje je odobreno s obzirom na situaciju u Karlovačkoj banci u kojoj je dosadašnjoj zamjenskoj članici uprave, imenovanoj iz redova nadzornog odbora, ovih dana istekao tromjesečni mandat.

Suglasnost Savjeta HNB-a za novu članicu uprave odnosi se na prijelazno razdoblje od tri mjeseca, unutar kojega se očekuju promjene u vlasničkoj strukturi banke, a time i u njenom nadzornom odboru, kao i imenovanje nove uprave.

Karlovačka banka je 13. prosinca putem Zagrebačke burze objavila da je zaprimila obvezujuće pismo namjere Ivana Žabčića i Marka Vukovića (inače vlasnika karlovačke tvrtke HS Produkt) o obvezujućoj ponudi za dokapitalizaciju te banke u iznosu od 75 milijuna kuna, a za stjecanje 75 posto plus jednu dionicu Karlovačke banke.

Ponuda vrijedi do 10. veljače 2014. godine, navedeno je u toj objavi Karlovačke banke.

Karlovačka banka već je neko vrijeme pod supervizorskim mjerama Hrvatska narodne banke jer joj je stopa adekvatnosti kapitala, koja je krajem rujna ove godine iznosila 11,77 posto, ispod zakonskog minimuma od 12 posto, te treba dokapitalizaciju.

Po podacima HNB-a, Karlovačka banka je krajem rujna ove godine imala aktivu od 1,68 milijardi kuna, što predstavlja udio od 0,41 posto u ukupnoj imovini banaka u Hrvatskoj, a prvih je devet mjeseci završila s gubitkom od 12,8 milijuna kuna.

19. travanj 2024 12:06