Poslovna scena
StoryEditor

Sezonci evo posla - Austrija traži kuhare, konobare, sobarice...

03. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Austrijski hoteli i restorani svake sezone trebaju oko 30 tisuća radnika, a dobar dio njih dolazi iz inozemstva. Na primjer, tijekom zimske sezone u Salzburgu, Tirolu i Vorarlbergu potrebno je otprilike 3000 do 3500 ugostiteljskih radnika više nego u ljetnim mjesecima a ta radna mjesta popunjavaju uglavnom radnici iz inozemstva.

Hrvatski radnici do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada te je potrebno za zapošljavanje ishoditi radnu dozvolu, no zbog manjka radnika to ne predstavlja pretjerani problem. Proces ishodovanja radne dozvole traje oko tri tjedna. Aleksandra Bertelt iz tvrtke Euro Career, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju i dobro poznaje austrijsko tržište, kaže da procedura za dobivanje radnih dozvola nije komplicirana. U Tirolu, Salzburgu i Vorarlbergu, posebno su traženi kuhari, piše Index.hr. Samo proces izdavanja dozvole ide tako da poslodavac, uz osobnu iskaznicu ili putovnicu, diplomu i ovjereni prijevod diplome od strane sudskog tumača, predaje zahtjev za radnu dozvolu nadležnom zavodu za zapošljavanje. Austrijski zavod za zapošljavanje provjerava postoji li u njihovoj bazi nezaposleni austrijski državljanin koji bi mogao popuniti to radno mjesto, i ako to nije slučaj - radna dozvola se odobrava.

Što se tiče plaća, oni variraju ovisno o iskustvu, kvalifikacijama te o satnici koja se odrađuje. Plaće kuhara često se penju i do 1900 eura, konobari zarađuju između 1400-1750 eura neto, a sobarice oko 1400 eura. Radnici mogu računati i na 13. i 14. plaću, odnosno božićnicu i naknadu za godišnji odmor. Hrana je osigurana, no za razliku od sezonskih djelatnika stalno zaposleni moraju platiti sobu (smještaj).

18. travanj 2024 19:32