Poslovna scena
StoryEditor

SGS dovodi u Hrvatsku certifikate protiv korupcije

27. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Uz neslužbeni moto ‘kvaliteta ne košta ništa‘, SGS Adriatica, hrvatska podružnica SGS grupe, ambiciozno je ušla u 2014. Planovi su vrlo jasni - SGS želi postati najveće certifikacijsko tijelo na razini države.

U izgledno vrijeme, priznaje direktor razvoja Branko Jordanić, ciljevi su: certificiranje, inspekcija, testiranje i verifikacija raznih sustava menadžmenta kvalitete, svih vrsta i oblika energije, kao i kvalitete proizvoda i usluga te nadzor velikih infrastrukturnih investicija i javne nabave.

Branko Jordanić, dugogodišnji državni inspektor, pojašnjava sustav usluge SGS-a, budući da je u njihovim temeljima postupak čiji je cilj otkrivanje i prevencija korupcije. SGS nudi suradnju na način da investicije koje idu preko npr. banaka, ali i ozbiljne investicije države i poduzetnika, budu pod nepristranim nadzorom SGS-a.

Danas ne postoji investicija koja ne bi trebala biti praćena na način da se zaštiti investitor i vjerodostojnost investicije, ma tko to bio. Činjenica je da se mnogi poslovi, vezani uz bilo koju ozbiljnu investiciju, mijenjaju i očito je da nezavisan kontrolni mehanizam garantira željene ciljeve. U ovoj zemlji i danas imamo sustave koji nadziru investicije; te sustave plaćamo, a svejedno je prisutno kaotično stanje u kojemu svaki dan ispliva nešto što nam ruši statiku - vjerodostojnost. Naime, pod nadzorom SGS-a ne može se dogoditi da se isti tunel oboji dvaput ili da nedostaje dva centimetra ceste... Važan je i nadzor koncesija, pogledajmo primjer bilo koje koncesije koja se nakon isteka vraća u vlasništvo Republike Hrvatske, ali nažalost nitko se ne pita što se vraća. Vratiti treba ono što može izdržati trajanje koncesije, u protivnom će nam se vratiti otpad - slikovito kaže Jordanić.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

06. svibanj 2024 09:59