Poslovna scena
StoryEditor

Siemens dogovorio ‘posao stoljeća‘ kojim otvara 1000 radnih mjesta

22. Studeni 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Njemačka kompanija Siemens ove je godine u Egiptu ugovorila poslove vrijedne osam milijardi eura za gradnju kombinirane elektrane s kapacitetom 4,4 GW te vjetroelektrana ukupnoga kapaciteta 2 GW.

To je ujedno najveća pojedinačna narudžba koju je Siemens ikada dobio, a kojom će se instalirana snaga elektrana Egipta povećati za više od 50 posto te stvoriti 1000 novih radnih mjesta.  Siemens će u Egiptu sagraditi i tvornicu za izradu lopatica.

A sudeći prema prognozama, posla će biti sve više – procjene su da će tržište energije vjetra do 2018. rasti dva posto na godinu, s time da će onshore tržište rasti 0,7 posto, a offshore tržište, na kojem je Siemens predvodnik, čak 13,4 posto na godinu.

Sve su to imali priliku čuti pobjednici Siemensove novinarske nagrade iz Slovenije, Srbije, BiH te Hrvatske koje je Siemens, zajedno s članovima žirija, prošli tjedan ugostio u Danskoj. U Danskoj, kojoj je cilj do 2050. prijeći isključivo na obnovljive izvore, Siemens ima nekoliko tvornica. U gradu Brandeu  nalazi se globalno sjedište Siemensove divizije vjetra, na čelu koje je Markus Tacke, gdje se rade gondole za vjetroelektrane, a tu je i centar za projektiranje i razvoj vjetroagregata, centar za istraživanje i razvoj te testiranje. U Aalborgu je pak njihova najveća tvornica za proizvodnju lopatica i  moderan centar za njihovo testiranje.

Danska je predvodnik u iskorištavanju energije vjetra (40-ak posto). Ako bi se Hrvatska u nekoga mogla ili trebala ugledati, onda je to upravo ta skandinavska zemlja jer je dokazala da ekonomska i ekološka politika idu ruku pod ruku.

25. travanj 2024 11:44