Poslovna scena
StoryEditor

Siemens Hrvatska gradi prvu vjetroelektranu u Bosni i Hercegovini

14. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Siemens Hrvatska potpisao je ugovor o isporuci 22 vjetroagregata za projekt VE Mesihovina s tvrtkom JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Ukupna snaga vjetroelektrane je 50,6 MW koja će proizvoditi oko 165.000 MWh sati godišnje, što je dovoljno za opskrbu preko 50.000 kućanstava.

Vjetroelektrana Mesihovina će biti prvi projekt vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini, a nalazit će se u blizini Tomislavgrada. Projekt pokreće JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar uz potporu razvojne banke KfW. Ugovor će stupiti na snagu 30. travanja 2016. godine, a instalacija prvih agregate započet će u proljeće 2017. Završetak projekta se očekuje početom 2018. godine.

- Ponosni smo što kao hrvatska tvrtka i dokazani partner s međunarodnim iskustvom u iskorištavanju obnovljivih izvora energije možemo ponuditi svoje znanje i stručnost. Za Bosnu i Hercegovinu ovo je važan iskorak u smjeru razvijanja kapaciteta koji će zadovoljiti potrebu za kvalitetnom, učinkovitom i ekološki prihvatljivom opskrbom energijom, izjavio je Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska i Siemensa Bosne i Hercegovine.

Kao dokazan partner i dobavljač vjetroagregata, Siemens nudi izvrsnost u svim fazama planiranja projekta instalacije vjetroagregata te iskustvo temeljeno na više od 15.000 instalacija diljem svijeta. Siemensovi agregati proizvedeni su patentiranom tehnologijom IntegralBlade, što podrazumijeva izradu lopatica u jednom komadu od epoksidne smole pojačane staklenim vlaknima (fiberglass), a njihov vanjski dizajn predstavlja najmoderniju aerodinamiku vjetroturbina. Promjer rotora turbina za VE Mesihovina 108 m. Vjetroagregati će biti postavljeni na visini stupova od 78,3 m.

19. travanj 2024 23:25