Poslovna scena
StoryEditor

Sigurnost djece na internetu ključna u Digitalnoj agendi

07. Veljača 2013.

Na Dan sigurnijeg interneta, 5. veljače, Europska komisija predstavila je rezultate zajedničkog rada kompanija s područja medija, tehnologije i telekomunikacija od prosinca 2011., kad su preuzele obvezu učiniti internet sigurnijim i boljim mjestom za djecu.

Čak 29 najvećih kompanija uključenih u tu vježbu samoregulacije objavilo je kako će kolektivno mjeriti zaštitu djece na internetu. Kao rezultat njihove obveze svi uređaji (pametni telefoni, tableti, računala i igraće konzole) mogli bi biti opremljeni alatima za roditeljski nadzor i zaslonima s jednostavnim alatima za korisnike kako bi prijavili štetan sadržaj ili kontakt. Radi se i na podizanju razine svijesti roditelja o tim alatima i njihovoj uporabi. Uz to, uspostavljena je najbolja praksa, odnosno postavke privatnosti u skladu s godinama te učinkovito uklanjanje štetnog sadržaja. Obećava i preuzimanje obveze šire primjene klasifikacije sadržaja, što bi trebalo početi ove godine.

Spajanje s poštovanjem Prosječna je dob za prvi odlazak na internet u Europi sedam godina. Bit Dana sigurnijeg interneta internetska su prava i obveze, odnosno poticanje ljudi svih dobi na ‘spajanje s poštovanjem’. U tu svrhu u cijeloj će se Europi odravati manifestacije, a od sljedeće će godine Dan sigurnijeg interneta Europska unija i Amerika slaviti na isti dan. Objavljene obveze uključuju mnogo poteza: kompanije će olakšati prijavljivanje štetnog sadržaja, proširit će se dostupnost i uporabu alata za roditeljski nadzor, uspostavit će se univerzalni sustav klasifikacije sadržaja, definirat će se i podijeliti najbolja praksa u dobno prikladnim postavkama privatnosti te poboljšati načini za preventivno djelovanje filtriranjem štetnog sadržaja i brže reagiranje na njega.

Odgovornost kompanija Komisija će ove godine poduprijeti taj napor uspostavom platforme za korporativnu odgovornost koja će nadzirati rezultate koalicije i spajati je s drugim elementima samoreguliranja, poduprijeti razvoj gumba na internetskim pretraživačima kojim bi se prijavljivali štetni sadržaji, financirati bazu podataka o privatnosti djece, podupirati inovacije i istraživanja na području klasifikacije sadržaja, promovirati uslugu prepoznavanja dobi te ulagati u istraživanje alata i tehnologija za otkrivanje štetnog sadržaja. Sigurnost djece na internetu ključni je element Digitalne agende za Europu i važan dio pokušaja Komisije da osigura povjerenje i sigurnost na internetu. U sljedećim danima stoga će predstaviti Strategiju kibersigurnosti i Prijedlog zakona o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti kako bi se osiguralo digitalno okružje i istodobno promicala zaštita osnovnih prava i ključnih vrijednosti EU.

03. svibanj 2024 13:32