Poslovna scena
StoryEditor

Sisačko-moslavačko gospodarstvo u dubokoj recesiji

11. Srpanj 2012.

Visoka nelikvidnost, pad industrijske proizvodnje i građevinske aktivnosti, izostanak ulaganja i visoka nezaposlenost obilježja su gospodarskih kretanja na području Sisačko-moslavačke županije u prvom ovogodišnjem polugodištu, rečeno je na sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Sisak.

Ta je županija nekad bila među industrijski najrazvijenijima, a danas njenih 1697 poduzetnika s desetak milijardi kuna ukupnog prihoda u državnom gospodarstvu sudjeluje tek s 1,7 posto.Bez novih projekata, ulaganja, gospodarstvenika i proizvoda uskoro se ne može očekivati prevladavanje duboke recesije, upozorio je predsjednik Županijske gospodarske komore Boris Mesarić.

Dodao je kako je jedini uspjeh gospodarstva što je zadržan vanjskotrgovinski suficit. Iako su i izvoz i uvoz u padu, u prvom je kvartalu, zahvaljujući ponajprije izvozu kutinske Petrokemije, ostvaren suficit od 72,7 milijuna dolara. U gospodarstvu je zavladala apatija, a poslovanje se svodi na preživljavanje, bez novih ideja i razvoja, kazao je Mesarić.

Članovi Gospodarskog vijeća, uglavnom menadžeri u većim tvrtkama, upozorili su na problem nesređenog tržišta, nelojalne konkurencije, neriješeno pitanje regulative u plinskom biznisu, povećanje cijena energenata, ucjene inozemnih trgovačkih lanaca i druge teškoće u poslovanju.

24. travanj 2024 18:59